2009.07.27.@ 15.07

Turner: egy sokoldalú művész festményei Budapesten!

A művészettörténet órákon halálra untad magad, amikor a tájképfestészetről volt szó? Akkor ideje, hogy újragondold ezekhez a meseszép képekhez való hozzáállásodat! És ezt biztosan meg is teszed, ha ellátogatsz Joseph Turner kiállítására, a Szépművészeti Múzeumba!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Joseph Mallord William Turner képeire sok mindent lehet mondani, de azt semmiképp sem, hogy átlagosak, vagy netalán unalmasak lennének! A festő a XIX. század, sőt talán a művészettörténet egészének egyik legjelentősebb tájképfestője, hatalmas életművét pedig a témák sokszínűsége mellett szüntelen technikai újítások is jellemzik.

Turner festett valósághű város- és tájképeket, utóbbiak közül különösen kedvelte a tenger ábrázolását. Ezek mellett történelmi és mitológiai jeleneteket, kortárs eseményeket, irodalmi témákat is a vászonra vitt.

Alkotásaira nagy hatást gyakoroltak itáliai élményei: a festő 1802-től többször is járt az országban, s a mediterrán táj fényviszonyainak hatására stílusa alapvetően megváltozott – világosabb színekkel kezdett dolgozni.

A budapesti kiállításon a művész közel 80 alkotása szerepel majd. Láthatók lesznek olajfestmények, nagyméretű akvarellek – e kettőt a festő egyenrangúaknak tekintette, valamint ceruzarajzok, metszet-előkészítő rajzok, vázlatkönyvek és Turner művei nyomán készült, sokszorosított grafikák.

A kiállítás a Szépművészeti Múzeumban tekinthető meg, 2009. július 15 és 2009. október 25 közt.

Címkék: budapesten! festményei művész sokoldalú turner

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend