2009.08.04.@ 14.08

Hétköznapi pszichológia

Érdekelnek a fejlődés lehetőségei, vagy a konfliktusmegoldás lélektanába szeretnél betekintést nyerni? Ezúttal olyan pszichológiával foglalkozó köteteket ajánlunk a figyelmedbe, amelyek segítenek harmonikusabbá és rendezettebbé tenni az életedet.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete (Nyitott Könyvműhely)

Csíkszentmihályi Mihály arra az örök kérdésre keresi a választ, hogy mi a boldogság titka, mitől is leszünk mi, emberek, elégedettek. Az öröm művészete a világhírű pszichológus korábbi műveiben lefektetett alapgondolatainak letisztult összegzése és azok gyakorlati alkalmazása a mindennapi életünkre. Emberek ezrein végzet széleskörű vizsgálatok alapján jutott a szerző arra a következtetésre, hogy a boldogtalanság, az elégedetlenség fő oka az, hogy az emberek többsége a mindennapok során egyáltalán nem foglalkozik, nem is vesz tudomást érzelmeiről. Csíkszentmihályi szerint a probléma megoldásának a kulcsa az lehet, ha olyan, változó kihívások elé állítjuk magunkat, amelyek magas fokú tudást és különböző képességek alkalmazását várják el tőlünk.

Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai – a Flow folytatása (Nyitott Könyvműhely)

Csíkszentmihályi nagysikerű Flow című könyvének folytatása a harmadik évezred emberének legfőbb kihívásairól és a fejlődés lehetőségeiről szól. A világhírű magyar származású pszichológus állítja, hogy azok a genetikailag kódolt személyiségjegyeink, amelyek az evolúció során hatékonyan segítették emberré válásunkat és szaporodásunkat, mára az életünket és a világot veszélyeztető tényezőkké váltak. A gének hatásai mellett a szerző tág teret szentel a Richard Dawkins által bevezetett kulturális mémek szerepének, melyek szintén evolúciós örökségünk részét képezik. Ha képesek vagyunk az evolúciós folyamat aktív és tudatos szereplőjévé válni, az nem csupán örömmel tölt el, de értelmet is ad életünknek. A Flow a tökéletes élmény pszichológiájával ismertette meg az olvasót, ez a kötet pedig rávilágít arra, miként emelkedhetünk felül evolúciós örökségünkön, és válhatunk tudatos formálóivá kaotikus világunknak, hogy egy harmonikusabb, élhetőbb bolygót teremtsünk magunknak.

Steve Andreas: Énkép – Válj azzá, aki lenni szeretnél (Nyitott Könyvműhely)

Ez a könyv felfedező és kísérletező útra hív, amelynek során a tanultakat önmagad alakítására és tökéletesítésére használhatod. Sosem véletlen, hogy éppen milyen könyvet kapunk ajándékba vagy veszünk le a polcról. Kész vagy elindulni? Vagy előbb összecsomagolsz a nagy útra? Tudnod kell, hogy amikor visszatérsz, már más ember leszel! Ha figyelmesen olvasol és követed a gyakorlatokat, megtanulhatsz elegánsan, tartós és mély változást elérni.

Az Énkép segítségével feltérképezhetjük a múltból származó, korlátozó viselkedéseinket, és a magunkról alkotott, tudattalanul megjelenő gondolataink módosításával feloldhatjuk ezeket. Ha céljainkat el akarjuk érni, önmagunk képének gyakran új oldalait kell kifejlesztenünk. Több mint tíz év lázas kutatómunka, egyéni és csoportos foglalkozás eredményeként Steve Andreas ebben a könyvben írta meg a változás csodáját.

Freddie Strasser – Paul Randolph: Mediáció – a konfliktusmegoldás lélektana (Nyitott Könyvműhely)

A mediáció nem csupán a konfliktusmegoldás forradalmian új módszere, hanem a hagyományos vitakultúra alternatívája is. Olyan megoldások kidolgozásában segít, amelynek során a konfliktust megélő szereplők egy nyer-nyer játszma részeseivé válnak, és megelégedve állnak fel a tárgyalás végén. Az ügyvéd-pszichológus szerzőpáros esettanulmányokkal gazdagon illusztrálva mutatja be ezt a különösen hatékony és hazánkban is egyre gyakrabban alkalmazott módszert.

Ha szívesen elolvasnád, rendeld meg a könyveket a www.polc.hu weboldalon 20% kedvezménnyel!

Kapcsolódó cikkek:

3 szuper újdonság a Könyvfesztiválról!

Big Mind: csoda szkeptikus felnőtteknek

A Titok tanítóinak könyvtára

Minden, ami könyv!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend