2009.08.10.@ 14.08

A legjobb klasszikus, romantikus regények

Ha jobban szereted a klasszikus romantikát, mint a mai bestsellereket, akkor se csüggedj! Kedvenc regényeinket ugyanis újra kiadták, így megint élvezhetjük a Brontë nővérek magával ragadó stílusát, vagy a Kisasszonyok intrikus báját.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Louisa May Alcott: Kisasszonyok (Ulpius-ház Könyvkiadó)

A March család az amerikai polgárháború idején apa nélkül marad, és a négy nővér, akik imádattal csüggnek anyjukon, szinte egy év leforgása alatt kamasz lányból felnőtt nővé érik. Meg, a legidősebb és legcsinosabb közülük, a tizenöt éves Jo író szeretne lenni; Bethnek a zene a mindene, míg Amy, a szőke szépség imád festeni. Képzelt és valóságos szerelem, ártatlan és baljós pletykák, testvériség és féltékenység szövi át a March nővérek eme különös és szívderítő történetét.

Louisa May Alcott írói pályája során számos regényt, novellát és költeményt írt, melyek közül igazi hírnevet a Kisasszonyok szerzett neki. A Kisasszonyok minden idők egyik legkedveltebb lányregénye, amely a szerző saját gyermekkori élményein alapul. A Jane Austen vagy a Brontë nővérek regényeit kedvelők nem fognak csalódni, hiszen a Kisasszonyok a romantikus női irodalom csúcsa.

Charlotte BRONTË : Villette 1-2.

Lucy Snowe felcseperedvén magára marad. A szegénység elől külhoni állásba menekül: angoltanár lesz Villette lányiskolájában, ahol két férfi is rabul ejti a szívét, akik úgy különböznek egymástól, akár a tűz és a jég. Ám vetélytársai is akadnak; a jóképű doktorral a szép és önző Fanshawe kisasszony kokettál, miközben Paul tanár urat a tehetős Paulina és az iskolát vezető Madame Beck is kiszemeli magának. Szerelmi ábrándok és csalódások, viharos érzelmek és a józan ész vetekedésének romantikus krónikája a Villette.

Akárcsak világhírű párja, a Jane Eyre, gazdag élményforrásból táplálkozik Charlotte Brontë utolsó műve a Villette is, melyet Virginia Woolf az írónő legkitűnőbb regényének tartott.

Charlotte BRONTË : Jane Eyre

Jane, a csúnyácska, de nemes szívű árvalány jó modorú kisasszonnyá cseperedik, akinek nevelőnői állást kínál egy gazdag vidéki földbirtokos. Miután Jane beköltözik a pompás kastélyba, lassanként odaadó vonzalom bontakozik ki közötte és különc gazdája között. Ám a kastély és a férfi sötét titka váratlan akadályt állít boldogságuk útjába. A szerelmeseknek komoly próbát kell kiállniuk, és hogy valóban egymásnak rendeltettek-e, arra csak eztán derül fény.

Charlotte Brontë klasszikusa a szerző egyik legnépszerűbb műve, egyben a világirodalom olyan gyöngyszeme, mely máig érvényes példát mutat méltóságból és hűségből.

Emily BRONTË : Üvöltő szelek

Mr. Earnshaw a skót Felföld lápos vidékén rálel egy gyermekre. Megesik a szíve az elhagyott fiún, és hazaviszi házába, ahol lányával, Cathyvel, és fiával, Hindleyvel él együtt. A talált gyermek, Heathcliff felnőve beleszeret fogadott lánytestvérébe, de a féltékeny Hindley mindenáron tönkre akarja tenni a szerelmüket. Évek múltával Cathy a szomszéd birtokos fiához megy feleségül, Heathcliff pedig rettenetes bosszút esküszik…

Harmincéves sem volt még Emily Brontë, amikor megírta a világirodalom legkülönösebb szerelmi regényét. Valóság és látomás, vadság és szelídség – egy romantikus női lélek vallomása a szerelemről és a szenvedélyről.

Ha szívesen elolvasnád, rendeld meg a könyveket a www.polc.hu weboldalon 20% kedvezménnyel!

Kapcsolódó cikkek:

A legjobb vízparti olvasmányok

Fülledt nyárestékre – kosztümös romantika!

Rendhagyó szerelmes történetek

Minden, ami könyv!

Címkék: klasszikus legjobb regények romantikus

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend