2009.09.22.@ 15.09

PLACCC 2009 – Művészet máshogy, máshol

Tánclépések munkába menet, kanapé-építés az utcán, színes betonkeverők a belváros szívében, hangosan gondolkodó bevándorlók és mélyben daloló kóristák. Ez is Budapest. A zaklatott felszín alatt meghökkentő, szürreális, szórakoztató, provokatív és vicces. A tavaly őszi siker után a Placcc Fesztivál október 2-11. között ismét felkavarja az állóvizet. Színészek, zenészek, képző- és iparművészek, építészhallgatók a városlakókkal közösen újratervezik a helyet, ahol élünk, hogy valóban otthon érezzük benne magunkat.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A PLACCC Fesztivál 2008-ban indult útjára, hogy népszerűsítse a külföldön már ismert, úgynevezett helyszínspecifikus művészetet és inspirálja a hazai alkotókat. Ennek köszönhetően idén egy kivétellel magyar produkciókat láthat a közönség Budapesten. Az alkotók a megszokott, naponta látott helyszínekből és észrevétlen városi tárgyakból merítenek ihletet. Nem csupán díszletként használják, hanem újraértelmezik azokat, és több oldalról járják körül az otthon fogalmát.

Programok röviden:
 
Space (NL): A hely, ahova tartozunk (The Place Where We Belong)

Az Amszterdamban működő Space kollektíva új produkciót mutat be a Placcc Fesztiválon. A magyar Ardai Petra és férje, a holland Luc Van Loo dokumentum-színháza a nemzeti identitás kérdését járja körül, és társadalmi problémákat tesz személyessé. Petra ismeretlen járókelők véleményét kéri ki arról, hogy ha el akarná hagyni Hollandiát, akkor Budapest megfelelő hely lenne-e a családjuk számára új otthonnak. Az előadás közönsége a provokatív utcai beszélgetéseket élőben a magasból, egy szálloda üvegablakán át, valamint a színésznőre erősített kamera segítségével monitorokon és fülhallgatókon keresztül követheti nyomon. A Space kollektíva pár éve a Holland Cunami című előadással vált ismertté Magyarországon.
 
Göttinger Pál / Halas Dóra/ Soharóza Kórus: Mindenütt jó

Göttinger Pál színházi rendező és a Halas Dóra vezette Soharóza Kórus különleges helyszínen rendhagyó produkciót mutat be a Placcc Fesztivál felkérésére. A kísérleti kórus számára a hang a legmegfelelőbb módja egy tér belakásának és egy másik ember megszólításának. A fiatal rendező – aki maga is húsz éve énekel – színészt lát a kóristákban, akik ezúttal átlépik a megszokott határaikat. Mozogni, improvizálni kezdenek, megbolygatják a teret és kitágítják a zene fogalmát.  A Soharóza tagjainak egy része szerepelt a Göttinger-féle Cupido és a Halál című operaelőadásban, valamint olyan színházi alkotókkal dolgozott együtt, mint Bodó Viktor (Szputnyik) és Schilling Árpád (Krétakör). 
 
Haszondesign Projekt – A hétköznapok diszkrét bája

A Haszondesign öt alkotócsoport közös, mégis egymástól független vállalkozása. A fiatal művészek a szükséges, de csúnya, szürkeségükben szinte láthatatlan budapesti felületeket, tárgyakat szépítik meg. Élő galériává alakítják például a VIII. kerület egy részét és újjávarázsolják az elhagyatott, ronda pinceajtókat. A köztéri alkotások egy része nyilvános workshopok-on születik meg, és a kreatív megoldásokhoz a városlakók segítségét is kérik. Akinek kedve támad, színesre festhet például egy betonkeverő autót, műanyag palackokból építhet köztéri kanapét vagy munkába menet a járdára festett tánclépés-minták segítségével elsajátíthatja a szamba, a keringő vagy éppen a Michael Jackson-féle moonwalk alapjait. A Haszondesign Projekt célja, hogy megismertesse a design-ban rejlő lehetőségeket és megmutassa, hogy kis változások is komoly hatással bírnak a közérzetünkre. Közreműködő alkotócsoportok: Szövetség‘39 Művészeti Bázis, Újirány csoport, Virtuálmogyoró Stúdió, 1000% és a Preview Lab.
 
Téreltérítés Munkacsoport: Építészeti-képzőművészeti installációk
 
Lakner Antal a teret elsősorban nem az építészet felől, hanem a nyilvános térben létrejövő művészet szemszögéből vizsgálja. A képzőművész szerint ugyanis elengedhetetlen, hogy a jövő építészei kutassák, és később a gyakorlatban is alkalmazzák a kreatív megoldásokat. A Téreltérítés Munkacsoport azokból a diákokból áll, akik Lakner Antal kurzusára járnak a Budapesti Műszaki Egyetemen és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. A Placcc Fesztiválra készülő installációjuk kiindulópontja is az, hogy a térnek nem csak megfigyelői, hanem résztvevői és tevékeny alakítói is vagyunk. A Téreltérítés Munkacsoport tavaly nyáron komoly sajtóvisszhangot kapott a „Mátyás Szellőző” projektre. A fiatalok egy hamis építési területen állították fel a markáns, Mátyás királyt formáló szellőzőrácsot, amiről azt állították, hogy a 4-es metróhoz kapcsolódik. A provokatív hamisítvány valós társadalmi reakciókat váltott ki, ezért az installációt a tervezettnél hamarabb le kellett bontani.


Részletes információ: www.placcc.hu    

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend