2009.10.01.@ 15.10

Dinnyeföld lakói – csoportos kortárs szobrászati kiállítás

2009. október 2-22-ig tekinthető meg a szombathelyi Irokéz Galériában a Dinnyeföld lakói című csoportos kortárs szobrászati kiállítás.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

David Černý cseh szobrász Entropa című, 2009 januárjában készült munkája az Európa Tanács brüsszeli épületének több emelet magas előcsarnokában egy falat foglal el. Az alkotás egy fém/műanyag mozaik, a kitörhető műanyag gyermekjáték-figurák mintájára,amelyet a cseh kormány (a soros EU-elnökség alkalmából) rendelt meg, abban a hitben, hogy a művész az összes tagállamból felkér egy-egy alkotót a mozaik egy-egy darabjának elkészítésére a cseh mottót – „Európa korlátok nélkül” – jelképezve. Černý azonban kitalált huszonhat különböző nemzetiségű művészt, a pályaképüket, az életrajzukat, akiknek nevében a művet egymaga készítette el. A műalkotás az összes tagállamot külön-külön egy-egy jellemző sajátossága alapján jeleníti meg.

Černý nagy vihart kavart európai uniós projektje (voltaképpen egy hoax), az Entropa volt ihletője a szombathelyi Irokéz Galéria csoportos kiállításának, amely Dinnyeföld lakói (Černy munkájában kolbászokkal összekötött dinnyehalomként jelenítette meg Magyarországot) címmel a művész blaszfémikus művei szellemiségében fogant. A kiállítás a kulturális emlékezettel, a kulturális hagyománnyal, annak ikonikus szobrászati kifejeződéseivel, illetve azokat felülíró-átértelmező megjelenési formáival foglalkozik főként fiatal szobrászok alkotásai révén. A csoportos kiállításon szereplő munkák mind a korábban hivatalos művészetként propagált szocreál „(fél)múlttá érett” világát hordozzák, és ironikus módon tükrözik vissza annak szellemét. A kiválasztott munkák, mint reflexiók egyidejűleg írják át és írják felül az ismert szocreál, kultikus tárgyi „emlékekeit” sajátosan új megfogalmazásokká, illetve kritikus hangon közelítik meg a propaganda által kifejezetten plasztikusan érzékelhető politikai eszméket.
 
David Černý, az aktuális kelet-európai „rosszfiú”, „bohémia lázadója” a Műcsarnok és az MKE Szobrász Tanszékének meghívására állít ki Magyarországon (Szombathelyen) és tart előadást októberben Budapesten. A szombathelyi kiállításon Černy Brüsszelben felállított munkája előkészületeként született 2×2 m-es makettje fog szerepelni.
 
Kapcsolódó program:
 
Magyar Képzőművészeti Egyetem és Műcsarnok kezdeményezésére október 27-én 18 órakor David Černý kiállítás-megnyitóval egybekötött előadást tart az MKE Epreskerti Parthenon-Fríz termében, ahol a Szombathelyen bemutatottmunkája (Entropa-makett) október 31-ig lesz látható.
 
Helyszín: Irokéz Galéria, Szombathely, Thököly u. 36., emelet  
Kiállító művészek: David Černy, Hetes Arzéniusz, Horváth Tibor-Bodó Sándor, Kaszás Tamás, Kis
Varsó, KissPál Szabolcs, Oszvald Tamás, Szabó Ádám, Szász György, Till Attila, TNPU/IPUT,
St. Auby Tamás, Várnai Gyula
Megtekinthető: 2009. október 2-22-ig, hétköznapokon 14 és 18 óra között
 
További információk: www.irokezcollection.hu

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend