2009.10.16.@ 14.10

Őszi olvasmányok fagyos napokra!

Egy misztikus vallás: a kabbala történetét, és egy XVII. századi történelmi regényt ajánlunk a figyelmedbe.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Rita Monaldi, Francesco Sorti: Imprimatur (Nyitott Könyvműhely Kiadó)
 
Róma, 1683. szeptember 11. A város lakói aggódva várják a híreket Bécs felől, ahol a török seregek a katolikus világ utolsó fellegvárát ostromolják. Eközben egy római fogadóban gyanús körülmények között meghal egy férfi, és a vendégeket pestisjárvány veszélye miatt karanténba zárják. Vesztegzár alá kerül Melani apát is, a Napkirály titkosügynöke, aki elhatározza, hogy utánajár, mi áll a titokzatos haláleset hátterében. Végeláthatatlan bolyongásba kezd a Róma alatt megbúvó föld alatti járatokban, és közben olyan rejtélyek nyomára akad, amelyek nem csupán az ott lakók, de egész Európa sorsát meghatározhatják.

Az Imprimaturt Olaszországban a Vatikán nyomására betiltatták, miután rádöbbentek, hogy olyan titkokat tár fel, amelyek újraírják a 17. század Európájának történelmét. Ez a mesterien megírt thriller eddig 45 országban jelent meg, és több millió példány fogyott el belőle világszerte.

 
Geert Kimpen: A kabbalista (Nyitott Könyvműhely Kiadó)

A fiatal Chájim Vital arról ábrándozik, hogy az egész világgal megismerteti a kabbala misztikus hagyományát, és így szerez örökérvényű hírnevet magának. Amikor megismerkedik Luria rabbival, a titokzatos, egyiptomi tanítóban végre rátalál arra az emberre, aki minden kérdésre tudja a választ. Elszántan veti bele magát a tanulásba, és érzi, hogy immár semmi sem gátolhatja meg abban, hogy rátaláljon a végső igazságra Isten hetvenkét titkos nevének megismerésén keresztül. Ám amikor találkozik tanítója gyönyörű lányával, Francescával, ráébred, hogy ő sem menekülhet el a legveszedelmesebb kísértés, a szerelem elől…
 
Ez a regény egy alig ismert, 16. századi rabbi, Chájim Vital története. Ő volt az, aki lejegyezte minden idők legnagyobb kabbalistája, Jicchák Luria tanításait. Vital rendkívüli tehetsége nélkül a kabbala titkai nem maradhattak volna fenn élő hagyományként mind a mai napig.
 
Kapcsolódó cikkek:

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend