2009.11.13.@ 14.11

Egy anorexiás lány naplója

Egy finn szerző első művét ajánljuk a figyelmedbe, melyben egy anorexiás tinédzser küzd meg a mindennapokkal, miközben szép lassan hatalmába keríti a rettegett kór.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kira Poutanen: A csodálatos tenger (Cerkabella Kiadó)

Kira Poutanen (1974-) író, műfordító, színésznő Ihana meri (A csodálatos tenger) című alkotása 2001-ben jelent meg Finnországban, szerzője első írói alkotásaként. Az önéletrajzi ihletésű, de fiktív naplóregény egy tizenöt éves lány vallomása anorexiájáról és a betegségből kivezető úton való elindulásáról. A művet megjelenése évében a legrangosabb finnországi ifjúsági irodalmi elismeréssel, a Finlandia Junior díjjal jutalmazták.

A csodálatos tenger két tekintetben is újdonsággal szolgálhat a magyar olvasók számára. Egyrészt célközönségét tekintve a kamaszkor és felnőttkor határán járó fiatal felnőttek számára írott, nálunk kevéssé jelen lévő prózához (young adult fiction) sorolható. Másrészt kiemelkedő színvonalú példája a kortárs finn ifjúsági irodalom azon előtérben lévő, realista jellegű irányvonalának, amely nem menedékül szolgáló álomvilágot kínál olvasói számára a valóság elől, hanem korunk társadalmát és annak problémáit tükrözi, a fiatalok tényleges életét és a nehézségeket, melyekkel szembe kell nézniük.
 

„December 29. kedd 18:12
 
Anyu halrudakat készített krumplipürével. Veszek egy kevés pürét meg salátát, és a villám hegyével eszegetem őket.
– Nem jó a püré, vagy mi van, elsóztam vagy túl sótlan?
– Nem, csak nem vagyok éhes. Az jó, ha most nem eszem meg, de később megmelegítem, amikor megéhezek?

A hűtőbe viszem a pürés tányért, és kikapok egy almát a kosárból. A nappaliba megyek elrágcsálni és az új női magazinomat olvasgatni. Van benne egy fogyókúraprogram a karácsonyi kilókra, és mindenféle könnyű receptek. Megint kalórialistákat, kerülendő élelmiszereket és mozgástippeket lapozgatok. Az ülés több energiát fogyaszt, mint a fekvés, az olvasás többet, mint a sima ülés, az állás még többet, séta, takarítás, futás, aerobik. Rejtett zsír van a mogyorófélékben, a mazsolában, a sajtban, a húsos batyuban, a fánkban és a burgonyasziromban. A vízben nulla kalória van, nulla.
 
A szobámban végigcsinálom az új gyakorlatsorozatomat, fél óráig tart, és megkínoz minden izmot. A tükörben látom, mennyitennivalóm van még, milyen löttyedt vagyok, milyen puha és hájas. De csak folytatnom kell, egy nap biztosan meg fogok szabadulni ezektől a hurkáktól.”

Ha szívesen elolvasnád, rendeld meg a könyvet a www.polc.hu weboldalon 20% kedvezménnyel!

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend