2009.11.20.@ 15.11

Kint vagyunk – avagy kérés nélkül kölcsönadni

A most 50 éves Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) minden évben tagfelvételt hirdet 35 év alatti fiatal művészek, művészettörténészek, kritikusok és kurátorok számára, és néhány éve kiállítást rendez a 35. életévüket már betöltött, aktív senior tagok műveiből. Idén az 1973-ban születettek öregedtek ki, ez alkalomból a résztvevők a Kint vagyunk című kiállítással reflektálnak senior pozíciójukra és élethelyzetükre.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

 

A kiállító művészek átlépték a bűvös 35-ös korhatárt, amelyre az újdonságorientált és egyre meghatározóbb műkereskedelmi piac épít. A senior tagok így bizonyos értelemben kiöregedtek egy rendszerből, de nem öregedtek bele egy másikba. Ez az egyszerre kint és bent, valamint a se kint, se bent állapot egy rögtönzött kiállítási helyzetet hozott létre, amelyre a kiállítók öniróniával reflektálnak: nem magukra a művekre helyezik a hangsúlyt, hanem a kihelyezés (ki-állítás) és a befogadás folyamatára.
 
Éppen ezért tizenkét 35 év fölötti művész úgy döntött, másképp mutatják be műveiket: 2009. november 17-től 3 héten át különböző külső – művészeti és nem művészeti – helyszíneken láthatjuk alkotásaikat. A kiállítók kisebb hányada képzőművészeti kontextuson belül maradva olyan múzeumokban, gyűjteményekben találta meg művei átmeneti helyét, ahol eddig munkájuk még nem szerepelt. Kokesch Ádám a finnországi Nykarleby Swedish School of Arts-ban, Huszár Andrea a New York-i Trans Art Area-ban, Alexander Schikowski az MTA Képtárában állítja ki egyik festményét, Ötvös Zoltán pedig Spengler Katalin – Somlói Zsolt gyűjteményének kölcsönzött.
 
A művészek nagyobb hányada azonban kilép a képzőművészeti közeg intézményrendszeréből, és más, a művészeti színtéren kívül eső helyszíneket céloz meg. Orbán György például az FKSE volt titkárának portréfotóját akasztotta az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) főosztályvezető-helyettesének, Boros Géza irodájának falára. Szira Henrietta videója a Duna Televízió épületébe, Kiss Éva Emese műve a Pedagógiai Múzeumba költözött, Rutkai Bori a Székesfehérvári Öreghegyi Közösségi Házban mutatja be Acsora című videófilmjét.
 
A kiállítás időpontja: 2009. november 17 – december 5.
Helyszín: Stúdió Galéria, Budapest VII. Rottenbiller u. 35. (bejárat a Rottenbiller és a Damjanich utca sarkán)
További infó: http://studio.c3.hu
 

 

 

Címkék: avagy keres kint kölcsönadni nélkül vagyunk

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend