2009.12.03.@ 15.12

Ká.Osz! előadás a Trafóban!

A Ká.Osz!–t 2002-ben, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Trafó – Kortárs Művészetek Házában láthatta elsőként a magyar közönség. Idén ezzel a darabbal ünnepli a társulat fennállásának 10 éves jubileumát.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A KáOsz!-t eredetileg Bizet Carmen-je, a vad szenvedélyek, a csábítások és megcsalatások remekmívű romantikus melodrámája inspirálta, – de szó sincs az opera-klasszikus valamiféle átdolgozásáról vagy parafrázisáról. Frenák gondosan összeválogatott színpadán az operai mítosz a cirkuszi sport, a pankráció show-elemeivel  és az egyedi divatkreációk megkapó látványával vegyülve válik sodró lendületű, fizikai táncszínházzá. Carmen figurájának életre keltéséhez, aki az előadás során nem kevesebb, mint hét alakban jelenik meg, Frenák Király Tamást, a nemzetközileg elismert divattervezőt kérte fel: az ő testre adaptált ruhaszobrai határozzák meg az előadás szuggesztív képi világát.

A helyszín rendhagyó. Nézőtér kávéházi asztalokkal és székekkel, középen boxring: egy igazi aréna, ahol alig követhető tempóban zajlik a tánc-viadal. A kifeszített kötelek közé újabb és újabb figurák érkeznek, hogy megmérkőzzenek egymással és önmagukkal. Fanatikus szerelmesek: ellenségek, bosszúállók, csábítók és csábítottak: egymás szenvedélyei. De a „boxmeccs” egyben nyilvános előadás is: nemcsak a „játékosok”, de a nézők jelenléte is része a darabnak. A táncosok – eme szilaj és nyers küzdelmek alanyai – kapcsolatba lépnek a közönséggel is, a testek, a zaj, a sejtelmes fény és a cigarettafüst kavargó káoszában a kívülállónak néha már az sem világos, ki a néző és ki a táncos.
 
Az ünnepi előadásban a kortárs táncélet több olyan jeles képviselője is fellép vendégként, akiknek későbbi pályafutását nagyban meghatározta a Frenák Pál Társulatban eltöltött idő. A színpad és a nézőtér elrendezése pedig ezúttal arra is alkalmas, hogy a darab után az előadók és a közönség kötetlen koccintással ünnepelje a szép születésnapot.
 
Frenák Pál Társulat: Ká.Osz!
Trafó – Kortárs Művészetek Háza
2009. december 4-5-6 (péntek-szombat-vasárnap) 20.00
 
Koreográfia és látványterv: Frenák Pál
Dramaturgia: Andy Varga
Táncosok: Jantner Emese, Kolozsi Viki, Nelson Reguera, Lisa Anne Kostur, Várnagy Kristóf, Fekete Zoltán + 2 bokszoló
Vendégművészek: Gergye Krisztián, Zamriczky Ádám, Juhász Kata, Takátsy Péter
Zeneszerző: Francois Donato, Vajdai Vilmos, Gergely Attila
Színpad: Molnár Péter, Ferenczi László
Fény: Marton János
Hang: Hajas Attila
Kosztümök: Király Tamás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend