2009.12.10.@ 09.12

Ünnepi tippek: narancsos édességek karácsonyra

Nincs is jobb annál, amikor az ünnepek alatt olyan finomságokkal kényeztetjük magunkat, amelyekhez ritkán jutunk hozzá. Élvezetük pont a nem mindennapiságukban rejlik. Készítsd el te is ezeket a különleges édességeket, és zsebeld be érte a megérdemelt bókokat!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A karácsony ízeihez és illataihoz hozzátartozik a narancs, a mandula, a fahéj és a szegfűszeg. Esténként jólesik meginni egy finom forralt bort vagy egy jó puncsot, kísérőnek pedig remekül passzolnak az alábbi narancsos édességek.

Kandírozott narancshéj csokoládéba mártva

Hozzávalók:

6 nagyobb, vastaghéjú narancs
cukor
jó minőségű étcsokoládé

Habár elkészítése hosszadalmasnak tűnhet, igazából elég kevés dolgod lesz vele. Először is alaposan mosd le és dörzsöld át a narancsokat. Töröld szárazra, és hámozd meg őket, majd távolítsd el a héjak belső feléről a fehér részt.

Ezután darabold fel a narancshéjákat a kívánt formára. Készíthetsz belőle hosszúkás csíkokat vagy háromszögeket is. Tedd őket egy lábasba, és öntsd fel hideg vízzel, majd 2-3 napon át cseréld rajtuk a vizet reggel és este is. Az áztatásnak köszönhetően elveszti a narancs a kesernyés ízét.

Mikor kiáztak, forrald fel a vizet a narancshéjakkal, és főzd 5-6 percig. Ha kész, öblítsd le hideg vízzel. Mérd meg a narancshéj súlyát, és ennél nagyjából 10 dkg cukorral többet tegyél egy lábasba, önts hozzá 1,5 liter vizet, és kezdd el forralni. Ha már kellően felforrt a cukros szirup, tedd bele a narancshéjakat, és addig főzd közepes hőfokon folyamatosan kevergetve, míg áttetszővé nem válnak. Ha a héjak még nem érték el a megfelelő állagot, pótold a vizet, és forrald tovább.

Az elkészült, immár kandírozott héjakat szedd ki a szirupból, és tedd ki sütőpapírra, hogy kihűljenek és lecsepegjenek. Közben olvaszd meg vízgőz felett a csokoládét, és mártsd meg benne félig a narancshéjakat, majd tedd félre, míg megdermed rajta a csoki.

Akár karácsonyra is remek ajándék lehet!

Házi narancslekvár

Hogy ne vesszen kárba a kandírozott narancshéjhoz fel nem használt narancshús, készíthetsz belőle narancslekvárt. Érdemes azonban megőrizni a lekvárhoz egy kevés héjat is. Mivel elkészítéséhez legalább ugyanannyi idő kell, egyszerre is csinálhatod a kettőt.

Hozzávalók:

4 nagyobb narancs
1 nagyobb citrom + 2 citrom leve
cukor

A narancsok és a citrom közepéből szedd ki a fehér részt. Darabold fel kicsi kockákra a gyümölcshúst (a levét is fogd fel), illetve aprózz fel és keverj hozzá néhány csík narancshéjat is, és mérd le a súlyát. Ne felejtsd el a magokat kiszedni belőle! Levével együtt tedd egy lábasba, és a gyümölcshús súlya háromszorosának megfelelő vízzel öntsd fel, vagyis nagyjából 50 dkg gyümölcshöz 1,5 liter vizet önts.

Áztasd egy napig, majd az egészet forrald fel, és lobogó vízben főzd 20 percig. Ezután ismét tedd félre egy napig. Másnap csavard hozzá még két citrom levét, és mérd le az egésznek a súlyát. Ugyanannyi súlyú cukrot adj hozzá, és bő fél órán át forrald erős lángon. Ha kész, adagold hideg vízzel kiöblített üvegekbe.

Ne ijedj meg, ha a lekvár először hígnak tűnik, később be fog sűrűsödni, ahogy kihűl. Ha tapintásra már kézmelegek az üvegek, tegyél folpackot a tetejükre, és kötözd le. Érdemes még néhány órán át letakarva, melegen tartani. Pár nap elteltével már fel is bonthatod, süteményekhez is remek!

Narancsos-mandulás karikák

Hozzávalók:

40 dkg darált mandula
15 dkg finomliszt
1/2 tasak sütőpor
15 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál friss narancslé
8 evőkanál víz

Tetejére:

2 evőkanál méz
3 evőkanál szeletelt mandula

Keverd össze egy tálban a mandulát, a lisztet, a sütőport, a cukrot, a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a narancslevet. Apránként adagold hozzá a vizet, hogy könnyen formázható tésztát kapj. Közben melegítsd elő a sütőt 190 fokra.

Oszd a tésztát nagyjából 25 egyenlő részre, és sodorj belőlük 25 cm hosszú tésztarudakat. A csíkokból alakíts ki karikákat, végüket jól összenyomva. Egymástól kellő távolságra rakd tepsibe őket.

Az előmelegített sütőben pár perc alatt süsd aranybarnára a tésztát. Vedd ki, és kend meg a tetejüket vékonyan mézzel, majd szórd rá a szeletelt mandulát. Ezután tedd vissza a sütőbe nagyjából 5 percre, amíg a tetején a mandula meg nem pirul egy kicsit. Ezzel az omlós, illatos süteménnyel megkoronázhatod az ünnepet.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Csokoládés mandulatorta – ahogy Julia Child készítette

4 pofonegyszerű pástétomrecept

Ünnepi tippek: Készíts karácsonyi finomságokat!

Címkék: édességek karácsonyra narancsos tippek ünnepi

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend