2010.02.02.@ 15.02

Megnyílt a La Rosa – új olasz és mediterrán ízek Budapesten

Újabb színfolttal bővült a magyarországi nemzetközi gasztronómiai paletta. Budapesten a VI. kerület Ó. utcában, az ex-Segal étterem helyén alakult meg a La Rosa étterem, amely szicíliai ízekkel és spanyol/mediterrán behatásokkal várja az érdeklődőket.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A Lucullus BT elnöke, Turóczi Gábor örvendetesnek és biztatónak találja, hogy a válságos időkben is nyílnak meg remek étekműhelyek Magyarországon. Az étterem megnyitó ünnepségének díszvendégei Oszter Alexandra, Dombóvári Vanda, Müller Attila és Fésűs Nelly voltak.

A La Rosa olasz és magyar szakácsokat is foglalkoztat, a kreatív séf pedig a nemzetközileg ismert és elismert Vlad Riskov, aki olyan éttermek indulásánál volt jelen, mint a Baraka, Goa, Dunapark, Artesano, és a Bonfinikert. Az étterem tulajdonosai Jarabek Bence (Ex-Artesano) és a szicíliai Franko Sparta, együttműködő partnerei pedig a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület és a Polai Tánciskola.
 
Az Olaszországból és Spanyolországból származó alapanyagok mellett lesz napi menü is, hagyományos magyar és nemzetközi ízekkel. Az étterem ügyel a szezonalitásra és regionalitásra is.
 
A szicíliai konyháról dióhéjban
 
Konstatálhatjuk, hogy a hagyományos szicíliai ételek nem egyelőek az olasz konyha tésztaételeivel. Ilyen pl. a padlizsán-alapú caponata saláta, valamint a sfinzione, amely egy helyi pizzaféleség, és többnyire pékségekben kapható. A panella egy porhanyós ceci-babból készült tésztaféleség. További ételek: a maccu (krémes leves, ugyanabból a babféléből, amiből a panellát készítik), a crocche (sült burgonyagombócok sajttal és tojással), az arancine (sült rizsgolyók sajttal vagy hússal töltve). Szicília híres tengeri ételeiről. Népszerű eledel a sült kardhal. A kisebb halakat ecetben és cukros szószban készítik el. A seppiát (tintahal) saját fekete „tintájában” szolgálják föl, tésztával. A finnochio con sarde (édeskömény szardíniával) is tésztával készül. A desszertek közül kiemelhető a cannoli (cső alakú édesség, krémes-édes túrótöltelékkel), a cassata (édes sütemény, ugyanazzal a töltelékkel, mint ami a cannoliban is van), a frutta di martorana (vagy pasta reale: mandulás marcipánsütemények, különféle gyümölcsöknek maszkírozva), a szicíliai gelato (fagylalt). Egy történet szerint a fagylaltot Szicílián találták föl a római időkben, amikor is egymást váltó futárok hordtak jeget az Etna csúcsáról, hogy a patríciusok ízesítve fogyaszthassanak belőle. A granita pedig egész egyszerűen nem más, mint ízesített jégkása, melyet nyáron fogyasztanak előszeretettel.
 
Fotó: Petzold Attila

További információ: Lucullus BT +3620 240-8530, http://lucullus.blog.hu 
 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend