2010.02.10.@ 15.02

Véget ért a 41. Magyar Filmszemle – olvasd el a beszámolót!

Kevesebb az erőszak, több a szaxofon. Egyebek közt ez hangzott el a hétfőn este zárult 41. Magyar filmszemle értékelőbeszédében.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Február 2. és 8. között 95 film került levetítésre, melyek közül versenyben volt 16 játékfilm, 33 kisjátékfilm, 30 dokumentum- és 9 TV-film. A verseny központi helyszíne a tél végi leárazások utolsó napjait élő MOM Park bevásárlóközpont volt, melynek legfelső szintjét erre a pár napra belakta a magyar filmes szakma elitje, utánpótlása és ilyenkor látszólag nagyszámú rajongótábora.

A mezőny szinte minden filmjében volt valami figyelemreméltó, bár egy-két alkotás ezúttal is kiemelkedett, amit fokozott izgalommal vártak a vájtszeműek. Ilyen volt Vágvölgyi B. András újságíróból lett filmrendező első munkája, az 56’-os témát újszerűen feldolgozó Kolorádó Kid – mely film két díjat is besöpört, valamint a különleges tehetségű Hajdú Szabolcs legfrissebbje, a mesevilág és a hátborzongató valóság szélsőségei között hibátlanul ingázó Bibliotheque Pascal. Az előzetes várótermi latolgatásoknak megfelelően ez a mű vihette haza a szemle fődíját – no meg több más nem kevésbé elhanyagolható díjat is. Ugyancsak elismerésben részesült két további első film; Almási Réka Team Buildingje, mely a ma oly népszerű céges csapatépítő tréning kereteit felhasználva ad társadalomkritikát, illetve a csípős hangvételű főzőműsorból ismert Dömötör Tamás „Döme” Czukor Show című munkája, mely ugyanezt teszi a manapság szintén népszerű tévés kibeszélő műsor színfalai közt. Említésre méltó még Groó Diana rendezése, a cigánykisfiú kalandjait elmesélő Vespa is, amely az összes film közül talán a legtöbb szeretetet és melegséget hordozta az egyébként nem túl vigasztaló végkifejlet mellett.

A legjobb női alakítás díja Kerekes Vicáé, aki nem többre vállalkozott, mint Karafiáth Orsolya bőrébe bújni Molnár György Ki/Be Tawaret-jében. S ha már a színészeknél tartunk, érdekes, hogy mindig van egy pár nagy kedvenc, akik aztán egy időre markánsan meghatározzák a magyar filmhős arcát. Az ide szemle aduászának Nagy Zsolt tűnt, ugyanis több rendező is az ő különös, mindig kívülálló, lázongó karakterébe bújtatta megálmodott hősét. A legjobb férfialakítás díját mégis Elek Ferenc vehette át – tegyük hozzá – megérdemelten, a Köntörfalak című háromszereplős kamaradarab egyik főszerepéért. Dyga Zsombor filmje egyébként dúskálhat a díjakban, hiszen hazavihette a legjobb rendező, a legjobb vágó és a közönség által legjobbnak tartott film díját is.

A játékfilmek népszerűségét szorosan követte a dokumentumfilmeké. Látva a kiemelkedő nézőszámot joggal merül fel: a magyar valóság épp oly izgalmas és érdekes, mint az egyébként belőlük építkező fikciós alkotások. Vagyis, ahogy Garas Dezső mondta a szemle megnyitó beszédében; a magyar film volt, van, és úgy tűnik lesz!
 

Címkék: beszámolót! filmszemle magyar olvasd véget

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend