2010.03.23.@ 15.03

A Tutanhamon kincsei kiállítás 2009 legjobb kiállítása!

A VAM Design Centerben helyet kapó Tutanhamon kincsei című kiállítás az Antropos.hu Kulturális Online Magazin 16.000 szavazójának értékelése alapján a ,,2009 Legjobb kiállítása” megtisztelő címet nyerte el! A kiállítás 2010. április 19-ig még megtekinthető!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A történet kezdete mesésen egyszerű: Howard Carter régész megszállottan hitt abban, hogy egyszer megtalálja Tutanhamon sírját és annak ellenére nem tágított ettől, hogy neves tudósok is kétségbe vonták a sír létezését. A kalandfilmbe illő történet katarzisa egy fantasztikus, egyedülálló lelet, amelynek eredeti tárgyai jelenleg féltve őrzött műkincsként pihennek Egyiptomban, a Kairói Múzeumban. A lelet-együttesről neves, nemzetközi egyiptológus csapat folyamatos ellenőrzése mellett készített múzeumi replikák azonban a világ egyik legszebb kiállítását alkotják, ez a Tutanhamon Kincse.

A kiállításon a tárgyakat abban a formában pillantják meg először a nézők, ahogy anno, Howard Carter egy gyertya pislákoló fényénél először látta meg azt a sírt és kincseit, ami később minden idők egyik legfantasztikusabb régészeti feltárása lett. De vajon miért olyan egyedülálló és izgalmas ez a lelet? Nos, azért mert a történelem folyamán mire az ókori királyok sírját a kutatók feltárták, sajnos valamennyit kifosztották. Tutanhamon sírjának létezését viszont mindvégig kétségbe vonták és ennek köszönhető, hogy egy 90%-ban intakt sír-rendszert sikerült 1922-ben feltárni, benne megannyi csodás tárggyal, amelyek mind-mind a korszak gazdagságának, tárgykultúrájának állítanak emléket.
Nem kell megszállott történelem rajongónak lenni ahhoz, hogy az ember szájtátva nézze végig a kb. 2500 négyzetméteres, arany-, alabástrom-, ébenfa tárgyakban bővelkedő kiállítást. Mindenhez megfelelően tömör, de szakszerű magyarázat párosul, aminek meghallgatásához minden látogató egy elektronikus sztereo tárlatvezetőt kap, ami egy fejhallgatón keresztül elmeséli Tutanhamon és kora történetét. A történet és a kiállítás izgalmas és szórakoztató, ugyanakkor tudományos és színvonalas, olyan, amilyet maga a téma megérdemel. Budapesten az anyag összeállításában, a magyar nyelvű szövegek lektorálásában a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Osztályának vezetője, Dr. Liptay Éva volt a producerek segítségére.
 
A kiállítás a VAM DESIGN CENTERBEN található.
Cím: 1061 Budapest Király utca 26.

A kiállítás 2010. április 19-ig tart nyitva minden nap (vasárnap és ünnepnapon is) reggel 10 és este 8 óra között.

További információ: www.vamdesign.hu

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend