2010.04.21.@ 14.04

Tényleg szeretsz?

Ezúttal R.D. Laing, Feldmár András mesterének írásait ajánljuk a figyelmedbe.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

R.D. Laing – Tényleg szeretsz…? Gubancok (Könyvfakasztó Kiadó)

Tényleg szeretsz…? "Szeretni kell, ennyi az egész?" Hát igen is meg nem is. A nemekről szól, igenekkel tűzdelve R.D. Laing verses kabaréja, ahol a színtér: pszichiátriai rendelő, ágy, asztal, utca, a bánat sivataga, az öröm ligete… Félre a tréfával, ez a velejéig mulattató szerző komolyabb tárgyat nem is választhatott volna. Mert hát ezt a nagy kérdést teszi fel: "TÉNYLEG SZERETSZ…?" Mármost kezdjük ott, mi az, hogy "szeretni"; és akkor mi az, hogy "tényleg"? Amíg ezt megtudjuk – vagy mégse tudjuk meg? – egyebet sem kell tennünk, mint szórakoznunk a ragyogóan szellemes ötleteken, vagy éppen eltűnődnünk a legmindennapibb témák "drámáin" és kifigurázott megjelenítésén s a figurákon… Akiket csak csínján nézünk a külső szemlélő fölényével, hiszen mi magunk vagyunk a kérdezők… és bennünket kérdeznek… Ám ezt a könyvet szeretni fogjuk, az biztos. (Tandori Dezső) Gubancok Ez az elgondolkodtató, köznapi cselekedeteink, gesztusaink szavaink megannyi buktatójára ráébresztő mű a szerző TÉNYLEG SZERETSZ…? című alkotásához hasonlóan – sajátos átmenet a tudományos esszé, a filozofikus elmélkedés, az aforizma s az abszurd vagy nonszensz költészet között. Élethelyzeteket, azok "gubancait" megjelenítő költői munka – és szaktudományos értekezés az emberi kommunikáció zavarairól. A paradoxon erejével sarkall elmeélesítő töprengésre, önmagunk vizsgálatára.
és ossza meg véleményét a többi vásárlóval!
 
R. D. Laing – Bölcsek, balgák, bolondok (Könyvfakasztó Kiadó)
 
R. D. Laing szakmai önéletírása, gyerekkorárának és pszichiáteri munkásságának bemutatása. Más szavakkal a: "Bölcsek balgák bolondok" az emberi jogok sajátos példatára. Ajánljuk mindenkinek, aki ismeri és szereti Feldmár Andrást és könyveit!

"Laingnek tanítványa, munkatársa, inasa voltam 1974-től 1989-es haláláig. Kapcsolatunk változott az idők során: előbb a páciense voltam, aztán a tanítványa, kollégája, végül a barátja lettem. Ő bátorított arra, hogy verekedjek az igazságért, hogy szkeptikosszá, kételkedő nyomozóvá váljak; ő tett keresővé, aki nem éri be a kész válaszokkal és tovább keres. Laing bátorsága abban mutatkozott meg, hogy sohasem cseréli el az igazságot egy illúzió kedvéért, még ha az oly megnyugtató is lenne. Nem félt a félelemtől, ezért bizonyos helyzeteket, következtetéseket, revelációkat nem kellett elkerülnie. Nietzschével azt is mondhatnánk, hogy a szabadság nem más, mint megszabadulás a szégyentől. Laing szégyentelen őszintesége ösztönzést adhat mindenkinek, akinek okozott már gondot, hogy a saját szeme helyett a többség véleményének higgyen. Hérakleitosz arisztosz-nak nevezte korának kevés kiemelkedő emberét: azokat, akik mindig megtalálták a legjobb megoldást az adott helyzetekre. Laing a mi korunk egyik arisztosza volt." (Feldmár András előszava)

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend