2010.05.12.@ 14.05

Fantasy regények bűvöletében

Két fantasy kötetet ajánlunk ezúttal a figyelmedbe. Az Árnyak vonzásában a Cassandra Palmer sorozat 2. része, az Isten balkeze pedig elejétől a végéig lebilincselő és izgalmas. Minden korosztályhoz szóló, örök kérdéseket vet fel az emberi és vallási toleranciáról, a gyávaságról és a bátorságról, a szerelemről, a barátságról és arról, hogy a jó cél valóban bármilyen eszközt szentesít-e.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Karen Chance: Árnyak vonzásában (Kelly Kiadó)
 
A Megérint a sötétségből megismert Cassandra Palmer, a hétköznapinak egyáltalán nem mondható lány. Különböző evilági és természetfeletti kalandjai nyomán a világ legbefolyásosabb jövőbelátója, azaz Pythia lett. Bár ezt a kiváltságot rendszerint csak hosszú évekig tartó felkészítés végén lehet elnyerni, de Cassie személyéhez fűződő, finoman szólva is szokatlan események és körülmények a jelen esetben felgyorsítják a folyamatokat. Ezáltal egyik pillanatról a másikra olyan hatalom birtokába jut, amelyet minden mágus, vámpír, sőt még?az Erdők Népe is szeretne maga mellé állítani – vagy végleg eltörölni.

Cassie sorsa ilyenformán nemhogy rendeződne, inkább még bonyolultabbá és kiszámíthatatlanabbá válik. Szerencsére leghűbb segítőtársa, egy néha kifejezetten kóbor szellem támogatására és tanácsaira mindig számíthat, igaz, olykor erősen kétséges, hogy csakugyan akkor jár-e jobban, ha megfogadja a tanácsokat. A frissen posztjára került Pythia konfliktusokba keveredik Pritkinnel, a hadmágussal, aki rendszeresen kritizálja a döntéseit, holot? ugyanazért az ügyért harcolnak. Vagy mégsem…? A MÁGUS, azaz a Metafizikai Lények Állandó Gyűlésének Újkori Szövetsége hol titokban, hol meg nyíltan ellenszegül Cassie akaratának. A vámpírok oldaláról is jó néhány ismerős arc bukkan fel. Szerepet kap Louis-César, a bajnok, aki hűvös eleganciával végez bárkivel – persze egy első szintű nagymestertől ez szinte el is várható. Megjelenik Mircea, Drakula gróf testvére, aki körül mindig felforrósodik a levegő. Cassie is ellenállhatatlan vágyat érez, hogy a karja?ban kössön ki, egészen addig, amíg egy meglehetősen arrogáns vámpír mester varázslatot nem bocsát rá, amely elriaszt tőle minden udvarlót.

Ilyen viszontagságos körülmények között kell tárgyalnia a konzullal, és a többi magas rangú vámpírral. De vajon mit keres köztük Casanova? Igen, az a bizonyos Casanova. Cassie-nek egyre jobban elege van abból, hogy játékszernek tekintsék, ezért úgy dönt, hogy a sarkára áll. Aki a továbbiakban ujjat mer húzni vele, azzal szembesül majd, hogy a dögös külső mögött egy iga?án veszedelmes ellenfél bújik meg. De vajon kire fogja rázúdítani minden haragját?

 
Paul Hoffman: Isten balkeze (Kelly Kiadó)
“Idefigyeljenek. A Shotover dűlőn található Megváltó Menedék neve egy átkozott hazugság, mert megváltásból egy fikarcnyit nem talál ott az ember, menedéket pedig még kevésbé.”

A Megváltók Menedéke egy hatalmas, elszigetelt hely, ahonnan hiányzik az öröm és a remény. A legtöbb lakója még kisfiúkorában került oda, minden esetleges szándékuk és akaratuk ellenére, hogy hosszú évekig legyenek kénytelenek elviselni a Megváltó Lordok brutális zsarnokságát, akiknek a kegyetlensége és erőszakossága egyetlen célt szolgál – a Felakasztott Megváltó kiengesztelését.

Senki nem ismeri ki magát tökéletesen a Menedékben, annyira végeérhetetlenek és kanyargósak a folyosói – amelyeket a vallási hevület évszázadainak bűze tölt be.

Az egyik ilyen folyosón egy fiú áll és a sötét ablakon keresztül az éppen beérkező legújabb lakókat bámulja. Talán tizennégy-tizenöt éves lehet – nem tudja biztosan, ahogy senki más sem. Már rég elfeledte az igazi nevét, de itt Cale-nek hívják. Nem emlékszik semmire a múltjából.

És nem tud semmit a jövőjéről… Üdvözöljük a Halál Angyalát. Paul Hoffman regénye egy képzeletbeli, sötét középkorra emlékeztető világba kalauzol, amelyet a kamaszodó főszereplő, Cale szemén keresztül ismerhetünk meg. A kiemelkedő képességű, befelé forduló, dacos és erős Cale-t több száz társával együtt kisgyermekkorában rabolták el vagy vásárolták meg a szüleiktől a Megváltók, egy szélsőségesen puritán szerzetesrend tagjai, hogy Isten tökéletes hadseregét neveljék ki belőlük. A fiúk a világtól elzárva élnek felnőttkorukig (már amelyikük megéri) egy erődszerű kolostorban folyamatos imádkozással, tornával és a harcművészetek elsajátításával töltve napjaikat.

A főhőst titokzatos légkör veszi körül. Istenhez hasonlóan a Megváltók is azokat sújtják a legkeményebb szigorukkal, akik valamilyen okból fontosak számukra. Az elviselhetetlen körülmények arra kényszerítik Cale-t, hogy a Rend egyik legfőbb szabályát megszegve összebarátkozzon és szövetséget kössön két társával. Egy váratlan eseménynek és egy szerencsés felfedezésnek köszönhetően lehetőségük nyílik megszökni a kolostorból, ehhez azonban minden bátorságukat össze kell szedniük. Nehéz döntés előtt állnak. Az állandó felügyelet, a Megváltók kegyetlenkedése és az éhezés nem kellemes, de ezeket legalább ismerik. A külvilágban viszont csupa olyasmivel találkozhatnak, amiről eddig csak borzalmakat hallottak, és még elképzelni sem tudják, mi várhat rájuk.

A kihalt, dűnés Ótvarföldön túl, ahol politikai nagyhatalmak csatároznak egymással szüntelen, ahol dúl a romlottság és a korrupció, jelen van a szeretet, a szerelem, a hősiesség és az önfeláldozás is. Az eddig a világtól elzártan élő fiúk sokkal többet megtudhatnak magukról és az életről, mint azt valaha is gondolták volna…

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend