2010.05.19.@ 15.05

Lakás-kaland-túra a PLACCC Pécs fesztiválon

Uránváros – ahogyan még a pécsiek sem látták. Művészek és építészek mutatják be a városrészt a saját nézőpontjukból, ráadásul helyi magánemberek lakásaiban a PLACCC Pécs Fesztiválon. A vendégek május 26 és 30 között végigsétálhatnak a Lakás-kaland-túra útvonalán, hogy szürreális, elmés és olykor pimasz képet kapjanak Uránvárosról Európa Kulturális Fővárosában.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A Lakás-kaland-túra nem színház, nem építészet és nem képzőművészet, mégis mindez egyszerre. A PLACCC Pécs Fesztivál felkérésére prágai, pécsi és budapesti alkotók fogtak össze, hogy kortárs művészeti eszközök segítségével megmutassák Pécs ambivalens negyede, Uránváros rejtett szépségét. A tégla- és panelházakból álló környéken élő magánszemélyek a fesztivál idejére kölcsönadják a lakásaikat, így ők maguk is részesei az alkotásnak. A nézőknek nincs más dolguk, mint követni a találkozóhelyen kapott útleírást, és megkeresni a kijelölt lakásokat. Minden helyszínen rövid jelenetekkel, installációkkal és előadásokkal várják őket a művészek, amelyek a PLACCC felkérésére jönnek létre és csak Pécsett láthatók.
 
Az uránvárosi Lakás-kaland-túra lényege a meglepetés, így a PLACCC Pécs szervezői nem árulják el, hogy milyen produkciók születnek meg az egyes lakásokban. A művészekről azonban közzétettek néhány információt. Az egyik alkotó a cseh Tomáš Vaněk. A Prágában élő képzőművész új technológiák segítségével olyan virtuális hangtereket alkot, amelyek nem létező helyzetekbe „repítik“ a nézőt. A pécsi Minimum Építész Műhely rejtett csemegékre hívja fel a figyelmet az ambivalensnek tartott városrészben. Bebizonyítja, hogy ha nyitott szemmel járunk, akár még a helyiek is rácsodálkozhatnak a környék szépségére. A résztvevők urbanisztikai és városépítészeti információkhoz is juthatnak. Az ugyancsak pécsi Gerilla Puppets egy másik lakásban pimasz, de jóindulatú kritikával illeti Uránvárost egy mogorva, de szeretetreméltó öregúr szemüvegén keresztül. A szintén helyi fiatalokból álló Periszkóp Munkaközösség pedig egy újabb ingatlanban képre és hangra épülő interaktív performansszal és közösségi rádióval készül, amibe a közönséget és a panelház lakóit is be akarják vonni. Talán még az is kiderül, hogy köztük van az új Howard Stern…
 
A Lakás-kaland-túra útvonalán kincsvadászatot is lehet tartani. A budapesti 1000% Csoport tagjai a fesztivál előtt megszépítették a környék kissé csúnya, elhasznált városi felületeit. A street art művészek munkáit séta közben érdemes megkeresni a panel- és téglaépületek között. A megszépült utcai tárgyak a PLACCC Pécs után is kortárs művészeti alkotásként díszítik majd Uránváros köztereit.
 
PLACCC PÉCS: Lakás-kaland túra
 
2010. május 26-28. 17.00 és 20.00 között, valamint május 29-30. 15.00 és 20.00 között
Két fős turnusok indulása 10 percenként
Találkozóhely: Club II. Pub – 7693 Pécs, Esztergár Lajos utca 10. (Olimpia Üzletház nyugati oldalán)
Tudnivalók: a túra kb. 80 perces, kényelmes cipő ajánlott. A túra nyelve magyar vagy angol. (választható)
.Jegyek: teljes árú – 1.500 Ft, diák/nyugdíjas – 1.200 Ft, csoportos jegy 10 főtől – 1.000 Ft (csoportos jegyfoglalás a placcc@placcc.hu email címen)
 
Bővebb információ és jegyfoglalás: www.placcc.hu

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend