Megjelent Adam Lambert első nagylemeze!

Adam Lambert nevét még nem hallhattuk sokat kis hazánkban ezidáig, de most eljött az ideje, hogy megismerjük az új popzenei idolt! Lambert tényleg „idol”, hiszen a 2009-es American Idolban (8. évad) is a műsor legvégéig beleadott apait-anyait, és ennek köszönhetően hétről-hétre sikerült mind a zsűrit, mind pedig az amerikai tévénézőket elvarázsolnia különleges glam-rock stílusával és hangzásával.

2010.06.03. 14:06
Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Most megjelenő lemezén, amelynek címe For Your Entertainment pedig nem kisebb nevekkel dolgozott együtt, mint Lady Gaga, P!nk, a The Darknessből ismert Justin Hawkins, a Weezeres Rivers Cuomo vagy Matthew Bellamy a Muse-ból.
 
„Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a popzenei élet legnagyobb producerjeivel és zeneszerzőivel dolgozhatok együtt. Az albumom ezen emberek zseniálitásának és együttes energiájának a tükre.” – mondta el Adam.
 
Adam a kezdetektől tudta, hogy milyen albumot szeretne csinálni: „Olyan lemezt akartam, ami nem következetes, hiszen én magam sem vagyok ilyen, és rengeteg fajta zenét hallgatok. Azt akartam, hogy legyen dance-es, pop-os és nemzetközi. Szerettem volna, ha mindenki megtalálhatná a hangulatához illő zenét.”
 
Nos, ezt sikerült is elérnie Lambertnek, elég ha csak rápillantunk a számok közreműködőire. A „Fever” című számnak például Lady Gaga volt a társszerzője Jeff Bhasker producer mellett. Lady Gaga, Adam egyik kedvenc kortárs előadója, ezért nem volt meglepetés, hogy Adam szeretett volna egy számot közösen készíteni vele. „Együtt vettük fel a stúdióban, ami nagyon izgalmas volt, és iszonyat jól éreztük magunkat. A szám tulajdonképpen a felszabadultságról szól, hogy érezzük jól magunkat. Gaga a vokális korlátaimat feszegette egész végig, folyamatosan rám szólt, hogy legyek vadabb és őrültebb. Úgy érzem tényleg elkaptuk azt az igazi rock & roll érzést.”
 
Az albumon szerelemes számokat is találhatunk, mint a „Music Again”, amelyet Justin Hawkins (The Darkness) írt, producere pedig Rob Cavallo volt. „Justin volt a The Darkness gitárosa és front embere, és remek zenei meglátásai vannak. Az összes vokált a Capitol Studiosban, Hollywoodban vettük fel. Nagy megtiszteltetés volt ott dolgozni.” Egyébként a szám egy szexis, klasszikus rock riffre építkezik, amelyre nagy hatással volt a Queen és a Sweet zenéje.
 
A mostanában a hazai rádiókban is hallható „Whataya Want From Me” című számnak pedig nem mások voltak a társszerzői, mint P!nk, Max Martin és Shellback, akik egyébként az énekesnő „So What” című toplistás számáért is felelősek. „Hatalmas Max Martin és P!nk rajongó vagyok. Eredetileg a saját albumára akarta ezt a számot, de aztán mégis én kaptam meg.” – mondta el Adam, aki szerint a számot kétféleképpen is lehet értelmezni. „Egyrészt szólhat arról, amikor próbálod a saját érzelmeidet irányítani egy kapcsolatban, ugyanakkor egy üzenet a rajongóimnak és a médiának is: Mit akartok még tőlem? Én mindent megteszek, ami tőlem telik!
 
A „Soaked” című számot, a Muse-os Matthew Bellamy írta és egyébként Adam egyik kedvenc bandája. „A Muse-nak összehasonlíthatatlan a hangzása. Számora a „Soaked” az ivásról szól. Rengeteg olyan ember van, akik bárokban keresik a szerelmet, és egy ilyen helyen nehéz valódi kapcsolatot találni. Erről szól a szám. Szó van benne a magányról és érzelmi ürességről, de ezt nem lehet igazán orvosolni. A szám kimenetele nem azt a negatív, önsajnáltató üzenetet hordozza, mint azt már megszoktuk, hanem inkább arra fókuszál, hogy ha nem is találod meg, amik keresel, rendben leszel, ne aggódj. Szerintem ez megnyugtató. Imádom a dallamát és a vokált – nagyon színházias.”
 
Ha már a színháznál tartunk meg kell említenünk, hogy Adam egész élete során közel állt a színházhoz. Szülei Adam nyughatatlansága miatt adták be egy színjátszó csoportba, de végül olyan darabokban szerepelt, mint a „Camelot”, a „Grease”, a „Peter Pan” vagy a „Wicked”, ahol Fiyaro beállója volt.
 
A korongra Linda Perry is írt és készített egy számot, melynek címe „A Loaded Smile”. Linda Perry neve ismerős lehet, Christina Aguilera „Beautiful” és P!nk „Get The Party Started” című számaival kapcsolatban, valamint ő volt a 4 Non Blondes frontembere. „Imádom a „What’s up”-ot, amit még a 4 Non Blondesban csinált. Amikor azon gondolkodtam, hogy kikkel szeretnék együtt dolgozni, akkor természetesen az Ő neve is felmerült. Óriási rajongója vagyok, szóval nagyon örültem, amikor kiderült, hogy szeretne velem együtt dolgozni. Találkoztunk és megbeszéltük, hogy milyen irányba szeretnék menni a zenémmel. Lindában azt szeretem, hogy abszolút nem érdekli mik az aktuális pop zenei trendek és a saját útját járja, én pedig ezt nagyon tisztelem. A szám egyébként gyönyörű és meg van benne a glames hangulat is. Nagyon magas hangtartományban kellett énekelnem a többi számhoz képest, de ez jól jött, mert változatosságot hozott a lemezre.”
 
A OneRepublic egyik tagjával, Ryan Tedder is készült egy dal, aki eddig olyan dalokon dolgozott, mint Leona Lewis „Bleeding Love” és Beyoncé „Halo” című számai. Tedder, aki az American Idol-t sosem látta a 8. évadig, annak ellenére, hogy több egykori versenyzővel is dolgozott együtt, teljesen le volt döbbenve Lamberttől. Tedder szerint első gondolata az volt, hogy „Te jó isten, ez a srác tiszta őrült, ez valami fantasztikus!”.

Adam Lambert American Idol-os szereplése előtt Kaliforniában tengette napjait. Zenész családból való, hiszen édesapja DJ volt egy darabig, ezért rengeteg bakelit lemezük volt otthon, amikhez apja tiltásának köszönhetően nem nyúlhatott. Gyűjteményükben egyébként voltak Bob Marley, Bob Dylan és Grateful Dead lemezek is.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend