Megjelent a Nobel-díjas Orhan Pamuk új regénye

Az Ünnepi Könyvhétre megjelent Orhan Pamuk: Az ártatlanság múzeuma című regénye az Ulpius-ház Könykiadó gondozásában.

2010.06.11. 14:06
Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A 2006-os irodalmi Nobel-díj nyertese Az ártatlanság múzeumán hat évig dolgozott; a regény elolvasása megváltoztathatja szerelemről, házasságról, szexről, szenvedélyről, barátságról és boldogságról alkotott nézeteinket.

„Életem legboldogabb pillanata volt, de nem vettem észre.” Kemal, Isztambul egyik gazdag családjának sarja eljegyezni készül Sibelt, egy másik jómódú család szépséges leányát, amikor is egy véletlen találkozás egy húszéves lánnyal kizökkenti szépen elrendezett életéből. Füsun Kemalnak adja szüzességét, titkos szerelmi találkáik azonban veszélyesen távolítják őket attól az élettől, amit addig ismertek. Kemal kényszeresen gyűjti azokat a tárgyakat, amelyek Füsun szerelmére emlékeztetik, és „az ártatlanság múzeuma” így válik hiteles krónikásává Isztambul színes és változó világának, a törtetők és lemaradók köreinek, és egy férfi soha nem múló szerelmének.
 
A szerzőről
 
A Nobel-díjas Orhan Pamuk Törökország legnevesebb írója. Munkásságát García Márquez, Umberto Eco, Franz Kafka és Marcel Proust művészetéhez hasonlítják méltatói. A több mint ötven nyelven megjelenő és a legrangosabb irodalmi díjakkal kitüntetett szerző történetei elsősorban Isztambul európai részén játszódnak, de könyveiben szerepet kapnak a város elhagyott derviskolostorokkal tarkított „egzotikus” negyedei is – Európa és az iszlám Törökország találkozik.
 
Az 1952-ben gazdag, nagypolgári és kifejezetten világi gondolkodású családba született író előbb építésznek tanult, majd újságíró-diplomát szerzett. Huszonhárom éves korától az írásnak él. Első regénye a Cevdet Bey ve Ogullari (Cevdet bej és fiai) elnyerte a Milliyet irodalmi díjat (1982).
 
Franciaországban 1991-ben és 2002-ben is Pamuk kapta a Legjobb külföldi könyv díját az Ulpius-ház kiadásában magyarul is megjelent A fehér vár, illetve A nevem: Piros című regényeiért. A Fekete könyv című Pamuk-regény alapján készült filmet, a Secret Face-t a neves török rendező, Omer Kavur jegyezte.
 
A Time magazin 2006-ban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta. A The New York Times egy „új csillag” születéséről írt vele kapcsolatban A fehér vár megjelenésekor, a The Guardian pedig a „XXI. század 21 legjobb írója” közé sorolta. Pamuk politikai megnyilvánulásai miatt is gyakran kerül az újságok címlapjára: támogatja a kurdok küzdelmét, síkra száll az emberi jogokért és a szólásszabadságért, és ő volt az első muzulmán értelmiségi, aki annak idején kiállt a fatvával sújtott Salman Rushdie mellett.
 
A szerzőnek az Ulpius-ház Könyvkiadónál eddig megjelent regényei: Fekete könyv, Isztambul, Hó, Az új élet, A nevem Piros, A fehér vár
 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend