2010.06.28.@ 14.06

Pulitzer-díjas novelláskötet nyárra

13 történetet tartalmaz Elizabeth Strout Kisvárosi életek című novelláskötete, mely 2009-ben elnyerte a Pulitzer-díjat is.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Elizabeth Strout: Kisvárosi életek (General Press Kiadó)
A tizenhárom történetet tartalmazó könyv novelláskötetként, de akár regényként is olvasható, hiszen az egyes darabokat Olive Kitteridge központi alakja fogja össze. Az idős asszony, Maine állam egy óceánparti kisvárosában tanított matematikát. A nagydarab, kemény Olive szenvedélyességével, zsarnoki természetével, gyötrődéseivel olyan figura, aki hol főszereplőként, hol rezonőrként jelenik meg a könyvben.
A Kisvárosi életek nem pusztán az öregedő embert körülvevő világot tárja az olvasó elé, Olive Kitteridge történeteiben a szűkölő szeretetéhség, a másikba való görcsös kapaszkodás, a magára maradás, az örökös remény minden korosztály, minden kapcsolat állandó velejárója.
A történetek érzelmességét, olykor melodrámáját Elizabeth Strout csodálatos stílusérzékkel írja fölül a főszereplő szigorú erejével, és az emberi természet rejtélyességének, a kapcsolatok reménytelenségének tapasztalatával. Ehhez a távolságtartó, néhol sprőd megfogalmazáshoz az óceán nyílt horizontját megbontó halászkikötők, apró fehér házakkal pöttyözött virágzó kertek adják a hátteret. A természet líraisága az örök körforgásba vetett hitnek, a tönkrement, elhaló kapcsolatokat váltó újabb egymásra találásoknak mégis állandó jelenlétét erősíti ebben a különös, karcos szépségű könyvben.
Elizabeth Strout történetei folyóiratközlésként láttak először napvilágot. Később kötetbe szerkesztve a szerző elnyerte könyvével a Pulitzer-díjat.
 
A szerzőről
 
Elizabeth Strout 1956-ban született az Amerikai Egyesült Államok Portland városában. Első regénye, az Amy and Isabelle (Amy és Isabelle) 1998-ban jelent meg, és azonnal elnyerte a műéertő közönség és a kritikusok elismerését, valamint számos irodalmi díjra jelölték. A Kisvárosi életek című kötetét 2009-ben a rangos Pulitzer-díjjal jutalmazták.
 

Ha szívesen elolvasnád, rendeld meg a könyvet a www.polc.hu weboldalon 20% kedvezménnyel!

Kapcsolódó cikkek:

Megjelent a Nobel-díjas Orhan Pamuk új regénye

Miért szeretünk? – A szerelem természete

Minden, ami könyv!

 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend