2010.07.14.@ 15.07

Jóga-happening – a Szeged környéki tanyavilágban

A nandafalvi hindu templom happeningje a belső elcsendesülésre vágyódóknak szolgál nagy örömére. A rendhagyó fesztivál 2010. július 31-én, szombaton, délután 4 órakor kezdődik.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A templom körüli szentélyparkban párhuzamosan zajló programokba bekapcsolódhatnak a látogatók. Belebújhatnak egy jógi vagy egy odisszi táncos bőrébe kipróbálhatják a jógagyakorlatokat, a táncmozdulatokat. A zene rajongói a szitárt is megpendíthetik, s az indiai kétfenekű dobot, a mridangát, valamint a többi hangszert is kézbe vehetik.

A háziasszonyok belekóstolhatnak a csapati sütés tudományába és a vegetárius főzőzés örömeibe. A szertartásokba és a védikus mantrarecitálásba is bekapcsolódhatnak a kíváncsiskodók. A hennafestés és az indiai bazár is csalogató programlehetőség.
 
A happening végén nyilvános hindu szertartást, púdzsát mutatnak be. Ezt követően Túri Virág Réka odisszi táncos és gyerek csoportja előadását láthatjuk. Őszentsége Bhakti Álóka Paramadvaiti Maharádzs tanító előadását is meghallgathatják az érdeklődők, s végül az est hindu dalok koncertjével zárul.
 
Csongrád megye szívében, Ópusztaszertől mindössze 18 km-re fekszik az alföldi hindu templom. A templomot körbeölelő vörös homokkőből faragott stációk kellemes sétára hívogatják a látogatót.
 
A helyszín megközelítése
 
A nandafalvi hindu templom Balástyát és Forráskúttal összekötő útról közelíthető meg. Az 5-ös autópályán a 146-os km-nél Forráskút irányába kell lekanyarodni.
 
Nandafalva története
 
Szeged közelében, a balástyai tanyavilágban található egy különleges település. A térképet böngészve meglepetten láthatjuk, hogy Őszeszék, Kapitányság és Zöldmező neve mellett egy szokatlan is felbukkan:
 
Nandafalva Hindu Templom. Nandafalva Balástya legfiatalabb része, mindössze három évtizede létezik. Amikor 1979-ben néhány lelkes budapesti fiatal megvette a Korom-tanyát, még senki sem gondolta, hogy egyszer térkép jelöli a helyet, és a buszon Nandafalváig kell jegyet venni. A jóga és az hindu vallás és filozófia vezette ide őket, s a későbben csatlakozókat.
 
Az első évtized az illegalitás, a tűrt és tiltott határán telt el. A mindennapi szertartásokat egy tanyasi ház nagyszobájában tartották, és a kiadványaikat sem árulhatták nyilvánosan, a közösség mégis szépen gyarapodott. Ma több mint tíz tanya tartozik a közösségbe, amik a családok tulajdonában vannak. A betelepülők mára Balástya elfogadott polgárai, akik szívesen részt vesznek a környék életében is.
 
Az ezredfordulón avatták fel azt a hindu templomot, ami ma Nandafalva szíve és jelképe. Az épületet a székesfehérvári Szigeti Gyula műemléképítész tervezte.
 
A nandafalvi épület a hagyományos alföldi népi építészet és az orisszai indiai templomstílus harmonikus találkozása.
 
További információ: www.nandafalva.hu
 
Nandafalva – hindu templom
6764 Balástya, Tanya 368.
Telefon: 06 70 459 58 75  

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend