2010.07.14.@ 14.07

Nyári frissítők: Ízesített limonádék

Már az 1800-as évek elejétől létezett a limonádé különböző formákban, Európa szerte. Ez a közkedvelt nyári frissítő szinte kivétel nélkül szerepel a belvárosi bárok, éttermek itallapján az első nyári napsugarak megjelenésével.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Az eredeti receptúra, ha lehet receptnek hívni azt a három összetevőt, amiből a limonádé áll, cukor, citrom leve és szódavíz volt. A francia szó eredetileg édesítés nélküli vizet, ásványvizet jelentett, csak később avanzsált elő a mai formájává, a kellemes üdítőitallá.

A legolcsóbb elegáns party ital
 
Egy szimpla limonádé feldobható a legbájosabb és a legelegánsabb kellékekkel, szinte koktél varázsolódik belőle. Nem kell hozzá más, csak a friss alapanyagok csinos tárolása. Így könnyedén trendi ital varázsolható a legegyszerűbb cukros és citromos vízből is.
 
A citrom helyett és mellett is használható lime, a színek kavalkádja és az ízhatás miatt is. Ugyanígy hasznos lehet néhány szem apróra vágott narancs is.
 
A mixerek kelléktárából ismert citromfacsaró és az úgynevezett” muddler” praktikus lehet, a segítségével könnyedén kinyomhatod a nedűt a citrusfélékből, összekeverheted az adalékanyagokkal. Érdemes beszerezned egy kis mentát is, mellyel fokozhatod az amúgy is friss ízeket. A menta nagyon hálás növény, gyorsan nő, igénytelen, bárhova elültetheted.
 
Gyümölcsszirupos változatok
 
Ha valami új ízzel szeretnéd meglepni vendégeidet, szerezz be néhány gyümölcsös ízesítésű szirupot. Ez lehet zöldalmás, sárgabarackos, epres, meggyes, grapefruit-os, passion fruit-os, ízlésed szerint bármelyik.
 
Az említett eszközökön kívül a benzinkúton kapott zúzott jég lesz a másik nagyon fontos partykellék, enélkül a limonádé nem lesz tökéletes. Szénsavas ásványvíz, lime, citrom, narancs, barna és fehér cukor kell még a szirupon kívül, és neki is állhatsz elkészíteni a szebbnél szebb italokat.
 
Szeleteld fel előre a gyümölcsöket, tedd egy nagyobb üvegkorsóba, ahol a muddler segítségével már összenyomkodhatod őket. Ráönthetsz ízlés szerint a barna vagy a fehér cukrot, így az egész levet ereszt.
 
– Le is hűtheted előre a poharakat, ha van hely a mélyhűtődben, ha viszont nincs, a zúzott jég amúgy is lehűti az italt.
 
– Tedd a zúzott jeget a pohár aljába, öntsd rá a kiválasztott szirupot, kanalazz rá a gyümölcsös-barna cukros készítményből, majd hígítsd szénsavas vízzel, szódával.
 
– Szívószállal, napernyővel díszítheted.
 
Elkészítheted az egészet nagy adagban, hatalmas korsókban, kancsókban is, aztán mindenki tölt magának. Így azonban kevésbé variálhatod az ízeket, hacsak nem szerzel be több kancsót a különböző ízesítéshez.
 
Az „egyedi” italok készítése emelheti az ested színvonalát, melybe mindenki beleteheti a saját ötletét, fantáziáját. A gyümölcsös szirupokat az italdiszkontokban, a hiper- és szupermarketek polcain is megtalálod már.
 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend