2010.08.06.@ 15.08

Aroma – roma köztéri kiállítás augusztus közepétől a Szabadság téren

Az „Aroma – Színek, képek és arcok a romák világából” kiállítás több mint 90 tablóképből – kortárs festményből, fotóból és „fotó-festményből”- áll. A roma köztéri kiállítás a Magyarországi Roma Galéria Egyesület és a Törökfürdő Alapítvány szervezésében valósul meg.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Az “Aroma” kiállítás nem a romák problémáira, hanem speciális látásmódjára, vizuális szemléletére és alkotásaira fókuszál. Az „Aroma” bizonyítja: a művészet esszenciáján keresztül képesek vagyunk meghaladni előítéleteinket, és a valóság teljesebb, izgalmasabb arcát mutatja felénk.

A magyarországi romák világa, életszemlélete számtalan ponton találkozik történelmünkkel,  évszázadok óta színezia többségi látásmódot, zenei és képi világot, mégsem ismerjük fel és értékeljük jelenetőségét. A kiállítás a romák színes életét, látásmódját bemutatva fejleszti az elfogadást és a toleranciát.
 
Az „Aroma – Színek, képek és arcok a romák világából” köztéri tárlat három nagy vizuális fejezete:
 
1. Ragadjon a kultúra!
 
A 40 festmény-reprodukció az utóbbi 40 év magyar roma festőinek legérdekesebb alkotásaiból válogat. A képeken keresztül a roma szimbólumrendszert és eredeti színvilágot ismerhetjük meg: Péli Tamástól Szentandrássy Istvánon át a fiatalabb festő-nemzedéket képviselő alkotókig terjed a kiállító művészek sora.
 
2. Chachipe Diák
 
A kiállítás keretében bemutatásra kerül egy 40 fotóból álló válogatás a Chachipe Diák nemzetközi fotópályázat anyagából, melyet a Nyílt Társadalom Intézet és az OSA Archivum hirdetett meg 2008. novemberében. A “chachipe” romani nyelven igazságot, valóságot jelent. A versenyre a Roma Integráció Évtizede programban résztvevő 12 ország fiataljai nevezhettek képeikkel. A pályázat célja az volt, hogy szembeszálljon a negatív sztereotípiákkal, szakítson a romák előítéletekkel teli ábrázolásával, és a fiatalok lencséjén keresztül sokkal összetettebb, árnyaltabb módon mutassa be Európa legnagyobb etnikai kisebbségét, a romákat.
 
3. Cigány vagyok
 
Terri Potoczna, a Londonban született, lengyel származású brit művész tíz fotó-festményén” mai magyar romák válnak híres Vermeer és Caravaggio képek főszereplőivé – próbára téve a kiállítás látogatóinak elfogadási kultúráját.
 
Az “Aroma” azt ismegmutatja, hogyan színesedhetnek újfajta tartalmakkal, funkciókkal, public-art jellegű akciókkal Budapest közterei. Az “Aroma”kiállítás 250 négyzetméteres installációs rendszere speciális kivilágítás mellett két héten keresztül, este is látogatható a budapesti és nemzetközi közönség számára.
 
Az “Aroma” megnyitóján (2010. augusztus 19., 17.00 – 19.00) a Szabadság téren a zenei produkció, könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés mellett öt roma festő folyamatos akciófestése örökíti meg a délután atmoszféráját.
 
Az “Aroma” megnyitójára szeretettel várjuk a sajtó képviselőit! A megnyitó programján lehetőségük lesz interjúkat, riportokat, összeállításokat készíteni a kiállító művészek mellett a cigány kulturális élet prominens személyiségeivel. (Kathy-Horváth Lajos, igazgató – Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ, Ivacs Gabriella – Chachipe szervező, Balogh Tibor – a „Cigány festészet 1969-2009” album szerkesztője, Choli-Daróczi József – költő, Réthy Kinga – OSI, Roma Évtized Program vezetője, Vári Zsolt – elnök-helyettes, Magyarországi Roma Galéria Egyesület, Szakcsi Lakatos Béla – zenész…)
 
Színek, képek és arcok a romák világából – Roma köztéri kiállítás
2010. augusztus 19. – szeptember 2.
Budapest, V. kerület, Szabadság tér
Megnyitó: 2010. augusztus 19., 17.00 – 19.00 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend