2010.08.26.@ 15.08

Ismét Nouvelle Vague az A38-on!

Szeptemberben a tavaly már egyszer elsöprő sikert aratott zenekar érkezik ismét az A38 Hajóra. A francia feldolgozászenekar, a Nouvelle Vague (ejtsd: nuvell vág) lép fel, hogy egy barátságos klubkoncert keretei között bizonyítsa be, hogy igazi közege a meghitt klubhangulat. A „titkos” előzenekar egy különleges magyar formáció, a rejtélyes Mais Rues des Avenue lesz.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Bár a nosztalgia mindig valami gyanús dolog, amiből sosem sül ki semmi jó, a Nouvelle Vague puszta léte alapjaiban cáfolja ezt a tételt. Mert ez a ragyogó énekesnőkkel kiegészülő francia duó, Marc Collin és Olivier Libaux kettőse úgy nosztalgikus, hogy egyetlen pillanatig sem ciki, és úgy tölti meg újra élettel a hetvenes-nyolcvanas évek punkját és újhullámát, hogy még az is átadja magát a varázsnak, aki egyébként zsigerből rühelli a nosztalgiát, a punkot, a bossa novát vagy a feldolgozásokat. Ehhez nem kell más csak:

1) egy zseniális ötlet: dolgozzuk fel az angolszász punk és New Wave klasszikus slágereit, de úgy, hogy még a szerzőjük se ismerjen rájuk. Fordítsuk át az egészet leheletfinom bossa novákba, elegáns akusztikus hangszerelésekbe, hogy az eredeti nyers vadság helyett inkább a hűvös és melankolikus elegancia legyen a vezérelv.

2) egy állati jó és jellemző név: ami egyszerre idézi meg a hatvanas évek elejének nagyon laza és nagyon cool francia filmjeit, a nyolcvanas évek brit New Wave-jét és a brazil zene ötvenes évekbeli forradalmát, a bossa novát (ami szintén "új hullámot" jelent).

3) ragyogó érzékkel kiválasztott számok: a Clash Guns of Brixtonjától a Joy Division Love Will Tear Us Apartjáig, az Echo and the Bunnymentől a Bauhausig a korszak legjobb, feldolgozásra leginkább méltó darabjai.

4) elegáns és kulturált hangszerelés: finom akusztikus megoldások, elegancia, hűvös visszafogottság.

5) és végül nagyszerű énekesnők: kezdetekben a csodás Camille és az elbűvölő Phoebe Killdeer (akik már sajnos nem lépnek fel a Nouvelle Vague-gal), illetve manapság az extravagáns Marianne Elise, Melanie Pain vagy Nadeah Miranda, akik remek hangjuk mellett nem mindennapi egyéniségükkel is gazdagítják a számokat.

Időközben megjelent a harmadik Nouvelle Vague sorlemez is, amelyen a zenekar igencsak emelte a tétet: a lemezre válogatott dalok szerzőinek egy része is szerepel, köztük Martin Gore a Depeche Mode-ból, Ian McCullough az Echo and the Bunnymenből, Terry Hall a Specialsből, és egy szám erejéig Barry Adamson is tiszteletét tette a stúdióban.

Igazán itt van tehát az ideje, hogy ismét egy barátságos klubkoncerten élvezzük egy Nouvelle Vague-fellépés nem mindennapi hangulatát.

Fellépők:
Melanie Pain: ének
Nadeah Miranda: ének
Marc Collin: billentyűsök
Olivier Libaux: gitár
Olivier Smith: bőgő
Raphael Seguinier: dob

Időpont: 2010. szeptember 11., szombat 21.00
Helyszín: A38 állóhajó
Belépő elővételben: 5000 Ft, a koncert napján: 5600 Ft
Bővebb infó: http://a38.hu

Tudj meg többet a Nouvelle Vague-ról! Klikk ide: www.nouvellesvagues.com vagy ide: www.myspace.com/nouvellevague.

Címkék: a38-on! ismét nouvelle vague

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend