2010.09.22.@ 15.09

Frenák Pál Társulata újra a Művészetek Palotájában!

2010. szeptember 28-án, kedden, 19 órától Frenák Pál Társulatának Seven című darabját nézheted meg a Művészetek Palotájában!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Frenák Pál táncos-koreográfus 1999-ben tért vissza Magyarországra hogy megalapítsa francia-magyar táncegyüttesét. A hazai táncéletbe egy radikálisan új stílust hozott a maga dinamikus mozgásvilágával, újfajta érzékenységeivel, a verbális üzeneteken túlmutató kifejezési formáival. Innovatív tér- és testhasználata meghatározó hatással volt a hazai kortárs tánc fejlődésére. Új, Seven című darabjának premierjére – a társulat tíz éves fennállását ünneplő eseménysorozat részeként – a Művészetek Palotájában került sor tavaly novemberben. Az előadás – bár új helyszínen, új közönség előtt debütált – óriási sikert aratott. A megújult tematika és a letisztult forma nem csak itthon, hanem – december közepén – Franciaországban is meghódította a közönséget.
 
Az új koreográfiát Frenák Pál ugyanazon emlékképei inspirálták, amelyek annak idején a Gördeszkák című korai munkáját is. Mintha az elmúlt évek témái – párkapcsolatok, szexualitás, nemi identitás – háttérbe húzódnának és inkább a magányos egyén és a csoport belső, pulzáló állapotai, a társas lét felbomlásának és újjáépülésének dinamikája foglalkoztatná. A Seven című koreográfiájában a posztkoloniális irodalomból jól ismert entre-deux élményt próbálja táncban megragadni. Ez a kétlakiság: az anyakultúrától való elszakadás, valamint az új közegbe való beilleszkedés érdekli. Az a köztes állapot, mely nem létezhet a gyökértelenség felszabadító, ám egyben nyomasztó és soha meg nem szűnő érzése nélkül.
 
Az átalakulás, az átmenet érdekli, az a határvonal, amely a letisztult formák és kész identitások között húzódik. A kételyekkel terhes, köztes állapot, amelyben csak pillanatokra mutatkozhat meg bármi is egyértelműen és vitathatatlanul. A színpadi tér és az elasztikus térformák – mint azt Frenáknál már megszokhattuk – ennek az állandó mozgásnak, a táncosok robbanékony jelenlétének adnak markáns, értelmezhető kontúrokat.
 
Koreográfia és szcenográfia: Frenák Pál
Koreográfus-asszisztens: Nelson Reguera
Táncosok: Fekete Zoltán, Holoda Péter, Jantner Emese, Simet Jessica, Major László, Nelson Reguera
 
Frenák Pál Társulat: Seven
Előadás hossza: 60 perc
Művészetek Palotája – Fesztivál Színház
2010. szeptember 28., kedd 19.00

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend