2010.10.06.@ 15.10

Nézd meg a Tünet Együttes produkcióját!

A Tünet Együttes 2002-ben bemutatott Véletlen című produkciója most új szereposztással, fiatal táncosok tolmácsolásában kerül (újra)bemutatásra 2010. október 8-9-én 20 órakor a Mu Színházban. Önmagában rendkívüli a darab nyolc éves sikertörténete, hiszen kortárs táncszínházi előadásról van szó, a generációváltás, a szereplőgárda megújulása pedig igazi különlegesség.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Nyolc év sok idő egy előadás, főleg egy kortárs táncszínházi előadás, vagy, ahogy a színlapon áll, „tudományos ismeretterjesztő” táncjáték életében. A „kortárs” kifejezés ezúttal szó szerint értendő, hiszen az új, huszonéves előadókból álló szereplőgárda is magának érzi a 2002-ben bemutatott darabot. Szabó Réka rendező szerint a produkció a fiatal táncosoknak köszönhetően új energiákkal telik meg, az új emberek új karaktereket hoznak be, így hozzájuk mérten a koreográfiákat is újragondolják.
 
A Véletlenben két világ kerül egymás mellé a táncszínpadon, a tudományé és a táncé. Egy tudós a véletlenről tart tudományos ismeretterjesztő előadást, a háta mögött pedig egy táncelőadás zajlik, amelynek szervező elve a véletlen. A produkció különlegessége, hogy valódi matematikusok, Mérő László és Vancsó Ödön szereplésével kerül színpadra.
 
A darab egyedülálló, nyolc éves sikertörténete során több generáció látta, és szerette meg az előadást, így azok a táncosok is, akik most átvették a stafétát. A próbák során kiderült, hogy számukra éppen olyan frissnek hat, mint a nyolc évvel ezelőtti szereplőknek. Valószínűleg így lesz ez a nézőkkel is, azokkal, akik már látták és azokkal, akik most találkoznak vele először. Nem véletlenül.
 
Véletlen
tudományos ismeretterjesztő táncjáték
 
Játék agyból és gyomorból.
Mi a véletlen? Tán nem is létezik? Tán ha elég okosak és gyorsak volnánk, ahogy lendül a kéz, ahogy perdül a kocka ki tudnánk számítani mielőtt leér, hogy melyik oldalát mutatja majd fölfelé? A véletlen csak tudatlanságunk mércéje? Vagy a véletlen létünk alapja, világunk szabadsága, a szél, mely az emberiség hajójának vitorláit dagasztja? Egy bölcs – vagy épp hogy részeges – kormányos?
Nézünk a véletlenre agyból és gyomorból. Tán majd egymást látjuk.
 
Az előadás meghívást kapott rangos magyar és külföldi fesztiválokra, járt Sepsiszentgyörgyön, Grazban, Szabadkán és Kassán.
Rendező: Szabó Réka
Előadó: Mérő László/Vancsó Ödön
Táncosok: Cuhorka Emese, Dózsa Ákos, Hadi Júlia, Furulyás Dóra/Huzella Júlia, Vadas Zsófia Tamara, Varga Csaba
Zene: Márkos Albert
Fény, hang: Payer Ferenc
Kosztüm: Pillangó
 
„Szabó Réka kortárs táncos-koreográfus, egyben matematikus és egyetemi tanár, teljes pompájában összekötötte élete két hivatását (…) művészetének két legfontosabb sarokköve, az okosság és a humor különös, különc egyveleggé áll össze legújabb előadásában. Alkotásai (de színpadi játéka, akkor is, ha más alkotó darabjában látjuk) nem csak a szemet, de a szívet és az elmét is jóllakatják… A Véletlen egy ragyogó egyetemi előadás és egy ragyogó táncjáték intarziája…"
(Halász Tamás, Balkon, 2002. október)

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend