2010.10.18.@ 14.10

11 meglepő bűnügyi eset

Ferdinand von Schirach Bűnös? című műve 11 meglepő bűnügyi esetet dolgoz fel. Te se hagyd ki a nagy hatású könyvet!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Egy védőügyvéd, aki a bűn természetéről gondolkozik
 
Ferdinand von Schirach-ot úgy is jellemezhetnénk, mint német sztárügyvédet: prominens személyiségek védőjét, aki többek között Klaus Kinski családját és az egykori vezető NDK-politikust, Günter Schabowskit képviselte. De a kép így nem lenne teljes, főként, hogyha debütáló könyvét szeretnénk megérteni a személyiség tükrében. Schirach hazájában leginkább közéleti ember, ismert jogértelmező, a kisemberek ügyeinek önkéntes képviselője, aki időről-időre megszólal az aktuális kérdésekben. A Spiegel című lapban saját rovata van, és most, a könyvek sikerén felbuzdulva tévés vitaműsor házigazdája lesz. Ferdinand von Schirach 45 éves koráig várt első könyve publikálásával, de ebben azután teljes vértezetében áll előttünk, debütáló szerző létét meghazudtolva. Az eredeti címén Verbrechen, nálunk Bűnös? címen megjelenő kötet 11 bűnügyi esetleírást tartalmaz. Szikár írások, de nem az akták, hanem a pergő filmképek szikárságával megfogalmazva. A szerző stílusában objektivitásra törekszik, de közben erős érzelmeket gerjeszt. Egyszerű, világos írásmód jellemzi, de közben szíven talál egy-egy sajátos képpel, hasonlattal. A bűnről gondolkozik, és az esendő embert állítja a középpontba. Nem a pszichopaták érdeklik, hanem azok a bűnbe esők, akik akár mi is lehetnénk. Azok a bűntettek, amiket a legjobb barátunk vagy a sarki hentes is elkövethetne.
 
Ferdinand von Schirach a saját életében is konfrontálódott az általa boncolgatott bűnösség és felelősség kérdéseivel, mivel nagyapja az a Baldur von Schirach, aki náci háborús bűnösként maga is inkriminált és Nürnbergben elítélt történelmi figura. Ő volt a Hitler Jugend feje. Amikor meghalt, Ferdinand 10 éves kisfiú volt.
 
Bűnös?
 
Köztiszteletben álló, barátságos úr. Háziorvos. Negyven év házasság után fejszével agyonüti a feleségét. Fel is darabolja. Beismerő vallomása éppoly szokatlan, mint a büntetőperben hozott ítélet. A tehetséges csellista meggyilkolja az öccsét. Mert szereti. Egy férfi kirabol egy bankot. Jó oka van rá. Az igazságszolgáltatás pedig megmenti az életét és a lelkét.
 
A jogtörténet különleges és meglepő fordulatokkal teli eseteit Ferdinand von Schirach saját praxisából válogatta. A történetek szenzációs valóság-krimi jellegüknél fogva önmagukban is elvinnék a könyvet, de itt nem erről van szó. A szerző nem száraz jogi eseteket, hanem filmszerűen pergő, különleges narrátori hangon előadott elbeszéléseket tár elénk.
 
A hihetetlen, de igaz történetek szereplői a mai társadalom látszólag hétköznapi figurái. Bűntettük hátterében a bosszú, a jogos önvédelem és a szerelemféltés mellett személyiségzavar okozta kannibalizmus – vagy csupán az önzetlen testvéri szeretet áll. Az író újra és újra lebontja a bűnüldözéssel és az elkövetőkkel kapcsolatos sztereotípiákat, így jut az olvasó a történetek végén a puszta elképedésnél mélyebb, katartikus élményhez.
 
Schirach könyve rövid idő alatt olyan elismert lett, hogy a legnevesebb kiadók is a kiadás mellett döntöttek, Németországban pedig a Costantin Film már dolgozik a megfilmesítésén.
 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend