2010.10.21.@ 14.10

Kedvenc ismeretterjesztő olvasmányaink

Két ismeretterjesztő könyvet ajánlunk a figyelmedbe. Az egyik egy túlélőkönyv fogyasztóknak, a másik pedig a múltat boncolgatja.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Michael Pollan: Életadó ételeink – Túlélőkönyv fogyasztóknak

"Fogyasszon ételeket. Ne túl sokat. Főleg nö­vényeket." – foglalja össze Michael Pollan a helyes táplálkozás legfontosabb szabályait. Ám arra is felhívja a figyelmünket, hogy a fel­adat korántsem olyan egyszerű, mint ahogy ezek alapján gondolnánk. Mit értünk ponto­san "étel" alatt?

Milyen élelmiszernek tekintett termékek nem tartoznak bele a legnagyobb jóindulattal sem ebbe a kategóriába? És hogyan fogyasszuk el a valódi ételeket ahhoz, hogy sokáig meg­őrizzük az egészségünket?
 
Michael Pollan "Életadó ételeink" című könyvét megdöbbentő felveté­sei és hatékony, praktikus tanácsai mellett humoros stílusa teszi igazán élvezetes olvasmánnyá.
 
Gyáni Gábor: Az elveszíthető múlt – A tapasztalat mint emlékezet és történelem
 
A múlt nem a jelen meghosszabbítása az időben visszafelé, és nem is csupán a jelen előkészítése vagy közvetlen meghatározója. A jelen avatja történelemmé a múltat, bár tagadhatatlan, hogy korábban szerzett ismereteink beépülnek a mindenkori jelen történeti tudatába. A történész kutatási tapasztalatai nem feltétlenül vágnak tehát egybe a történelem szereplőinek tapasztalatával. Megismerhető, megérthető vajon a múlt, ha csupán a jelen fénytörésében pillanthatjuk meg? A probléma feloldhatatlan. A mentalitások múltjának kutatása ellenben segít tudatosítani a jelent a múlttól elválasztó idegenséget, és megteremti a történeti elbeszélés lehetőségét. Ezáltal a múlt és a jelen tapasztalati világa – ha feloldhatóvá nem is, de – összeegyeztethetővé válik.

Ha szívesen elolvasnád, rendeld meg a könyveket a www.polc.hu weboldalon 20% kedvezménnyel!

Kapcsolódó cikkek:

Őszi ezotéria: vesd bele magad!

Minden, ami könyv!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend