2011.01.31.@ 11.01

Ismerd meg a hazai borkultúrát!

Ha eddig zavarba jöttél az étteremben, mert fogalmad sem volt, az ételhez milyen bort válassz, és nem igazán tudod, melyik fajta illik egy különleges alkalomra, eljött az idő, hogy elsajátítsd a gasztronómiai alapokat!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kalandozz a nedűk világában!

A borfogyasztás kultúrája ízlési evolúcióval párosul, diákként általában mindenki boroskólával kezd, azzal a céllal, hogy minél gyorsabban hasson. Ahogy érik a személyiségünk, és fejlődik az ízlésünk, megtapasztaljuk a könnyű fehérborok (Irsai Olivér, Chardonny, Pinot Grigio) világát. Később megízleljük a testes vöröseket, majd egyre több szépséget találunk az elegáns, könnyű vörösborokban. Felfedezzük a nagyobb testű, komplex fehérborokban rejlő szépségeket és a különlegességeket: aszúk, sherryk, portói borok, a pezsgők királynője, a Champagne – mondja Toronyi Zsuzsa, az egyik legnagyobb hazai borkereskedés szakmai tanácsadója, a WSET rendszerű boriskola oktatója.

Ha sokszor kóstolsz különféle borokat, előbb-utóbb kialakul benned egyfajta preferencia, hogy melyik változatát fogyasztod legszívesebben. Minden stílusú bornak megvan a maga helye a kínálatban – vélekedik szakértőnk –, a könnyű gyümölcsös fehérektől a robosztus, nagytestű vörösökig, és hogy melyikhez van kedved, ízlés és hangulat függvénye.

Kóstold végig a leghíresebb fajtákat!

A világ legismertebb szőlőfajtái a Cabernet Sauvignon, a Merlot, a Cabernet Franc, a Pinot Noir Shiraz/Syrah, a Chardonnay, a Sauvignon Blanc és a Riesling, melyek hazánkban is megtalálhatóak. A legszebb borok a szülőföldükön (Bordeaux, Burgundia, Elzász, Loire) készülnek, ám többek között Chile, Argentína, Ausztrália vagy Új-Zéland is kiemelkedő minőségű borokkal látja el a világot.

Magyarországon inkább a Pannon fajták szerepelnek fókuszban: a Furmint, az Olaszrizling, a Hárslevelű, a Kékfrankos és a Kadarka. Ezek a szőlőfajták már évszázadok óta bizonyítottak kiemelkedő adottságú borvidékeinken, így Tokajban, Egerben, Sopronban, a Balatonon, Szekszárdon vagy Villányban. Az említett nedűk tradicionális kísérői a magyar konyhának és ízvilágnak. Szerencsére az utóbbi években a borfogyasztás divatossá, és a választásban nem feltétlenül az ár dönt, hanem a megnövekedett ismeretek mellett fontos szerepet kap a minőség, az érték is.

Válassz minőségi képzést!

Hogy tudatosan választhasd meg a bort, tudnod kell, mit rejt a címke, és milyen ízekre számíthatsz, ha felbontasz egy palackot. Ehhez azonban alapvető szőlőfajta-ismeret és kóstolási tapasztalat szükséges.

Az elmúlt években a borkultúra megismertetésére és népszerűsítésére egyre több, kiváló színvonalú borfesztivál biztosít lehetőséget, ahol pár üveg áráért rengeteg bort fogyaszthatsz. A borszakértők által irányított iskolák, tanfolyamok különböző szinteken, eltérő igényeknek megfelelően segítenek eligazodni a borok világában, akár pár hét alatt.

A WSET-et (Wine & Spirit Education Trust) 1969-ben alapították Londonban azzal a céllal, hogy a legmagasabb színvonalú képzést biztosítsák a szakma résztvevőinek, valamint a borkultúrára nyitott fogyasztóknak. A WSET által kidolgozott szisztematikus borértékelési rendszert a világ minden pontján elfogadják és követik, legyen szó borászról, borkereskedőről, vendéglátóról, borszakíróról, séfről vagy borkedvelőkről.

Napjainkban a világ 50 országában folyik ilyen jellegű oktatás, köztük itthon is. A módszer fő előnye, hogy az oktatási rendszer strukturált, az ismereteket az alapoktól egészen a Master of Wine szintig lehet elsajátítani.

Cosmo-tipp: www.cewi.hu, www.vinoport.hu, www.borkollegium.hu, www.borigo.hu

Kísérletezz kedvedre!

Az alapvető borfajták egyik csoportjába a könnyű, gyümölcsös borok (fehérek, vörösek, rozék), a másikba a testesebb fehér, illetve vörösborok tartoznak, melyek túlnyomó részt hordóban érlelődnek.

A bor-ételpárosítás rengeteg lehetőséget rejt magában, hisz mindent szabad, ami ízlik. Néhány alapszabályt azonban nem árt észben tartanod, hogy jól döntsél. Az étel típusa nagymértékben befolyásolja a borválasztást, hisz más illik a halhoz és más a pudinghoz. A fehér húsokhoz könnyű fehérbor harmonizál, ám ne feledkezz meg a mártásról és az elkészítés módjáról sem, mert egy tartalmas, fűszeres szósz sokszor felülírhatja a választást.

Édes ételhez édesebb, savas ételhez még savasabb bor dukál, rágósabb húsokhoz, steakekhez keress magas tannintartalmú, testes vörösborokat. A sós ízvilághoz édes vagy magas savtartalmú bor passzol, a zsíros vagy olajos ételhez pedig magas savtartalmú bor. Egzotikus, keleti ételekhez kiváló az édes Tokaji, magyaros ételekhez a Kékfrankos, aperitifnek vagy ünnepi alkalomra pedig elegáns választás a pezsgő.

Cosmo-tipp: Remek kombináció egy kényeztető Valentin-napi menühöz a csokiszuflé ausztrál shirazzal vagy portóival.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: zsuzsa@cewi.hu

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Diétás falatok 1. – Reggelik és előételek

A téli hideg lélekmelengető italai

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: borkultúrát! hazai ismerd

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend