2011.03.02.@ 15.03

A Távol-Kelet Budapestre érkezik – Orchidea Fesztivál és Vásár

A Távol-Kelet Budapestre érkezik: Orchidea Fesztivált és Vásárt tartanak március 11-13-ig a Syma Sport- és Rendezvényközpontban.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A Magyar Orchidea Társaság idén tavasszal is pompás orchidea fesztiváljával és vásárával búcsúztatja el a hosszú, hideg telet. A látogatók egy egész hétvégén át gyönyörködhetnek majd a színes virágokban – és ahogy azt már megszokhatták, meg is vásárolhatják a nekik legjobban tetsző csodálatos növényeket, melyeket magyar, tajvani, argentin, ecuadori, venezuelai és német kereskedők kínálnak óriási választékban.

Az idei kiállítás “sztárvendége” a szamurájok kincse, a japán szellő orchidea lesz. Ez az apró, szerény növény évszázadokon keresztül a Japán Császárság legbecsesebb növényének számított. Nagyra értékelték kellemes illatát, és szép küllemét. Japánban ezt a kis ékszert “Fu-ran-nak” – szellő orchideának nevezték el.

Számos történelemkönyv utal e kis növény és a szamuráj kultúra szoros kapcsolatára. A szamuráj harcosok ezért az orchideáért megmászták a legmagasabb, legveszélyesebb hegyormokat, kedvesük, vagy a császári udvar iránti hódolatuk, odaadásuk jeleként. A szamurájok nem csak az életüket kockáztatták ezekért az apró, kedves növényekért, de termesztették is őket. Szemükben ez a gazdagság és nemesség jelképe volt.

Azért, hogy megszerezzék, száz mérföldeket tettek meg veszélyes körülmények között, így a növény a bátorság és a hősiesség szimbóluma is lett. A Neofinetia falcata, a szellő orchidea még napjainkban is kiemelt helyet foglal el a Japán Császárság botanikus kertjeiben – egy másik, hősies kor emlékét idézve.

A szellő orchidea azonban csak egyike lesz a tavaszi fesztivál látványosságainak, ahol a virágok szerelmesei az orchideatermesztés legnagyobb hazai szakértőitől tudhatják meg, hogyan kell gondozni növényeiket – származzanak azok akár Japánból, akár más, egzotikus vidékekről.

A megfáradt “utazókat” idén Teaház várja majd, hogy kipihenhessék a kiállítás felfedezésének fáradalmait – egy kis tea és sütemény segítségével -, vagy beletekinthetnek a színpad programjaiba: az orchideákról szóló előadásokba, az ikebana bemutatókba, vagy részt vehetnek gyermekeikkel a családi kvízeken.

A legkisebbek Fifi virágoskertjében üthetik el az időt, ahol gondos szemek vigyáznak majd rájuk, csak hogy a nagyobbak nyugodtan elvarázsolódhassanak az orchideák rengetegében.

Az idei kiállítás egyik meglepetése lesz Tátrai Zsuzsa Orchideák című, az orchideák tartásával, gondozásával foglalkozó könyve. A mű először 2005-ben jelent meg, amelyet 2006-ban utánnyomás követett. Mindkét kiadás fél éven belül elfogyott, idén azonban a Mezőgazda Kiadó ismét megjelenteti a nagy sikerű művet – mely bővített, átdolgozott formában kerül idén az olvasók elé, a kiállításon pedig már megvásárolhatóak lesznek a frissen nyomtatott, színes-képes útmutatók.

Az orchideák a Syma Központ “C” Csarnokának 2600 négyzetméterén várják majd a látogatókat, míg az “A” Csarnok a “Lakáskultúra élőben” című kreatív lakberendezési és belsőépítészeti kiállításnak ad majd otthont, ahova ugyancsak érdemes lesz ellátogatni.

Nyitva tartás: 10.00-18.00 óra között

Jegyárak:
Felnőtt jegy 1600 Ft
Gyermek / Nyugdíjas (6-14 éves korig, illetve 65 év felett) 1200 Ft
Családi jegy (2 felnőtt, 2-3 gyermek) 3800 Ft
Előre bejelentett csoportok részére 15 fő felett 1.200 Ft / fő
Közös jegy a Lakáskultúra élőben kiállításra is 2.400 Ft
Közös családijegy 5.600 Ft

6 éven aluli gyermekek részére a belépés ingyenes!

Fotó: profimedia.hu

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend