2011.03.17.@ 15.03

Szamba Fesztivál Budapesten!

Az idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre március 19-én, 20 órától az Almássy Hallban (Bp. VII. Almássy tér 6) a Szamba Fesztivál, ami méltán az ország legnagyobb brazil bulija, mely csak egyszer van egy évben. A látványos jelmezek és szamba dobosok máshol nem látható színes kavalkádja mellett brazil ételek és koktélok segítenek hozzá minket ahhoz, hogy estére Brazíliában érezhessük magunkat.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tűzforró latin ritmusok, gyönyörű lányok, káprázatos jelmezek, brazil ételek és italok, véget nem érő mulatozás. Ez Rio de Janeiro és a brazil karnevál. Ha karnevál, akkor Rio. Ha Rio, akkor karnevál. Óriási tömeg, amely egy ritmusra rázza a szambát. Ez a Riói Karnevál, és most elhozzák Budapestre!

Szamba Fesztivállal folytatódik a Brazil Táncakadémia és a Brazil Kulturális Központ rendezvénysorozata. A fesztivál lehetőséget nyújt arra, hogy egy európai közönség jobban megismerje Brazília sokszínű kultúráját, a Magyarországon élő brazilok pedig egy estére otthon érezhessék magukat.

A mai karnevál Rióban született. 1855-ben a Karneválok Barátai Kongresszusa nevű csoport a város utcáin zenés-kosztümös felvonulást szervezett. A Riói Karnevál ugyanúgy hamvazószerda előtti hétvégén van, mint itthon a busójárás. A karnevál első napján, pénteken este Farsang hercege, azaz Rei Momo bevonul Rióba és átveszi a város kulcsait. Ezt elegáns bálokon ünneplik még aznap és másnap este. Szombaton már jelmezes utcabálok is vannak, melyek igazi csúcspontja vasárnap este jön el. A Szambodromon, tehát a hivatalos versenypályán vonulnak fel az első osztályú szamba iskolák 4-5000 résztvevővel, és mutatják be erre az estére készített, és egy álló éven át gyakorolt produkciójukat. A Szambadrom egy speciális stadion, ahol 16 szamba iskola vonul fel egy 650 méter hosszú kifutón, a zsűri és a nézőközönség lelátója előtt.

Az egyes iskolák élén a szamba iskola vezetőiből álló előőrs, a Comissáo de Frente halad, őket követik az allegorikus kocsik. Minden iskola egy adott, a brazil történelemből és kultúrából merített témára építi felvonulását. A választott témát megjelenítő, gazdag díszítésű kocsikon vonulnak az iskola "sztárjai", a destaques, a leggazdagabb jelmezekbe öltözött szambisták. Mindenki jelmezben van, tarka, csillogó ruhákban, fejükön néha többkilós, csodás tollkölteményekkel. Egyes jelmezek akár az ötmillió forintos előállítási költséget és a 25 kilós súlyt is meghaladják. A tánchoz több száz ütőhangszer, a bateria szolgáltatja a ritmust.

A színpompás felvonulás verseny is egyben. A verseny véresen komoly, hiszen a győztes iskola nagy összeget kap, amiből a következő évben tud készülni. Egy-egy iskola felvonulása 65–80 perc lehet. 40 tagú zsűri pontozza a teljesítményt; a szempontok között van a választott téma, az ének és az előadásmód.

A Pimenta Szamba iskola, a Grupo Capoeira Brasil és vendégei, valamint a Ritmo Batucada Band előadásában a következő program várja a vendégeket:

Szamba reggae
Latin tánc Show
Ritmo Batucada Band
Karneváli Szamba Show
Brazilian Dreams
A műsor után Dj Candela

Kihagyhatatlan a Ritmo Batucada együttes és a Pimenta Szamba iskola karneváli táncosainak közös produkciója, amely az igazi Rió-i hangulatot varázsolja elénk.

A táncbemutatók és koncertek után DJ Candela kiváló brazil zenéket, reggaet, szambát, és brazil funkot játszik minden mennyiségben, hogy biztosan hajnalig tartson a tánc!

Címkék: budapesten! fesztivál szamba

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend