2011.03.22.@ 15.03

Új előadás a Nyitott Akadémián Müller Péterrel és Balogh Bélával!

Március 23-án este különleges program vár azokra, akik fogékonyak a spiritualitás iránt, hiszen Müller Péter és Balogh Béla első alkalommal szerepel együtt a Nyitott Akadémia Pódiumon, egy olyan téma kapcsán, amely mindkettejüket erősen foglalkoztatja: a külső és belső változások jelentése életünkben.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Azt mondják, a nagy, globális változások korát éljük. Minden átalakulóban van, és új formát keres magának – és ennek leképeződéseként egyéni életünkben is mintha egyre gyorsabban váltanák egymást az események. Ez érthető módon megrémít bennünket, hiszen az új, az ismeretlen általában bizonytalannak és ijesztőnek is tűnik – kiváltképp, ha nem értjük, mi miért történik velünk és bennünk.

Pedig – ahogyan Osho egyik művének címe is üzeni – az egész a változásról szól! A változások éppenséggel elkerülhetetlenek életünkben, ráadásul sokszor bizonyos idő elteltével az is kiderül, hogy ami korábban rossznak, rémületesnek, pusztítónak tűnt, álruhába öltözött áldás volt, ami által többek lettünk, mint előtte voltunk.

Ez azonban csak abban az esetben történhet így, ha a bölcs zen mondás szerint képesek vagyunk fogadni azt, ami jön, s elengedni azt, ami megy. Ha görcsösen kapaszkodunk abba, ami/aki menni akar, akkor elkerülhetetlen, hogy fájdalmas, mély sebeket szerezzünk.

Ez persze általánosságban igen egyszerűnek és egyértelműnek tűnik, annál nehezebb és bonyolultabb, amikor saját életünkben találkozunk vele. Ahol félelmet, szenvedést, kiszolgáltatottságot érzünk, ott emberpróbáló feladat „okosnak” lenni. Ha egyáltalán nem értjük a velünk történtek okát és jelentését, akkor szinte lehetetlen is.

De hogyan értelmezzük azt, ami az esetek egy részében homályosnak, zavarosnak, megfejthetetlennek, sőt, akár értelmetlennek és kifejezetten kegyetlennek tűnik? Erre a kérdésre keresi a választ a március 23-i Nyitott Akadémia Pódium két kiváló előadója.

Müller Pétert a külső és belső változások jelentése már hosszú évtizedek óta foglalkoztatja, hiszen egyik legismertebb műve, a Jóskönyv sem más, mint a változások könyve. A Ji-King – a téves vélekedésekkel ellentétben – NEM a jövőt mondja meg, csupán javaslatokat tesz, megmutatja, mit érdemes tenni, hogy a dolgok jó irányba alakuljanak. Abban nyújt segítséget, hogy értelmezni tudjuk a jelent, és átlássuk, hogy egyes cselekedeteink milyen következményekhez vezetnek. Így valóban következtetni tudunk a jövőnkre – ám befolyásolni, alakítani is képesek vagyunk azt!

Ez óriási lehetőséget jelent: a választás esélyét adja a kezünkbe. Érdekesség, hogy még a világhírű pszichológus, Jung is gyakran használta a Ji-Kinget, mert meggyőződése volt, hogy válaszainak találatértéke messze túlmutat a véletlen valószínűségen.

Müller Péter március 23-i előadásában arról fog beszélni, hogy miként kereshetjük meg az életünkben tapasztalt változások valódi jelentését – hiszen csak a helyes értelmezés birtokában reagálhatunk megfelelően, s alakíthatjuk jövőnket pozitívan. A neves gondolkodó egyik legfontosabb, legizgalmasabb előadása, amelyben több évtized alatt összegyűlt tudásából és tapasztalatából igyekszik átadni egy nagy szeletet.

Balogh Béla már A tudatalatti tízparancsolata című könyvben is megírta, hogy gondolataink meghatározó befolyással bírnak életünk alakulására. Sokszor nagyon akarjuk, vágyjuk a pozitív változást, életkörülményeink javulását, gondolatainkkal mégis a meglévő helyzet energiáját tápláljuk. Miért? Hogyan? Máskor minden erőnkkel el szeretnénk kerülni, hogy valami bekövetkezzék – mégis megtörténik. Vajon mikor „engedelmeskednek” a külső események akaratunknak, s mikor állnak ellen neki?

Mit jelezhetnek azok a globális szintű, meglehetősen ijesztőnek tűnő változások, amelyeket a legkülönbözőbb területeken tapasztalhatunk magunk körül? Hogyan hatnak ezek hosszútávon egyéni életünkre? S fordítva: egyéni hozzáállásunk, életünk megváltoztatásával milyen mértékben hathatunk vissza szélesebb környezetünkre? Hány „fecske” kellene ahhoz, hogy a komor, baljós események pozitív fordulatot vegyenek? Visszafordítható-e még ez a folyamat, s ha igen, hogyan? Erről (is) fontos információkat kaphatunk majd Balogh Béla március 23-i előadásában, a Balassi Intézetben.

Jegyrendelés és további információ: www.nyitottakademia.hu

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend