2011.06.01.@ 15.06

Szex és Pest

Kármán Irén Szex és Pest című könyve a felszínen három igazán trendi lány szexszel, vággyal teli mindennapjairól, és persze az áhított tökéletes férfi megtalálásáról szól, sőt egyszer csak felbukkan egy Louis Vuitton táska is a színen, amire mind három főszereplő áhítozik. Ám ha a sorok közt olvasunk, akkor bizony a hatalommal való visszaélésről, vagy a karrierizmusból adódó prostituálódásról is rengeteget megtudhatunk. A szerzőt kérdeztük könyvéről.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kármán Irén négy évig a nyilvánosság kizárásával élte mindennapjait. Most, hosszú hallgatás után tér vissza három modern lány sikamlós, alvilági szálakkal bőven átszőtt történeteivel. A kilencvenes évek olajos ügyei után nyomozó riporter azután költözött el a fővárosból, miután 2007. június 22-én máig ismeretlen tettesek elrabolták, egy autóba tuszkolták, összekötözték, brutálisan megverték, majd a Lágymányosi hídnál a Duna partra vetették. Az írónő az eset után családja védelmében elvonult a kíváncsi szemek elől és vidékre költözött, ott írta meg Szex és Pest című regényét, amelyben az izgalmas sztorikat sok helyen a szerző maffiafeleségekkel való beszélgetései ihlették.

Múltadat ismerve azt feltételezzük, hogy nem egy lányregényt írtál. Mégis a címéből mi csajok rögtön a Szex és New Yorkra gondolunk, ami azt vetíti előre, hogy a könyv teli van szerelemmel, szexszel és szenvedéllyel. Mégis mitől több ez a regény?

Mert nyilván a Szex és Pest is teli van szexszel és szenvedéllyel. Annyiban tér el a tengerentúli, nagyvárosi őrülettől, hogy Közép-Európában játszódik. És itt a nők nem tudták megkerülni a szexualitás és érdek kapcsolatát. A férfiak és a nők világát is átitatja napjaink légköre. Lefeküdni valakivel, aki ugyan izgalmas és szép férfi, de mást is tud nyújtani, mint pillanatnyi örömöt. Állást, befolyásos kapcsolatokat, gazdasági előnyt. Nem prostik a lányok, hiszen nem tisztán és kizárólag érdekből pasiznak, hanem anyagi érdekből is. Ott van az ágyban a korhangulat: mi lesz velünk, nőkkel, ha nem próbálunk a pasikon keresztül is kitörni.

A könyvben arról is mesélsz a szereplők életén keresztül, hogy mi történt veled 2007 júniusában?

Nem, nem mesélek ilyesmiről. Az írás mindig segít feldolgozni az emberben zajló folyamatokat, de azért a Szex és Pest nem csupán egy öncélú terápiás regény. Szórakoztatni és elgondolkodtatni is szeretnék a sorok között, ezért igyekeztem elrugaszkodni a hétköznapi párbeszéd panelektől. Dramatizált az egész szituáció, amiben a három lány, a VIP lányok mozognak. Az olajügyekre persze visszautalok, hiszen a maffiavilágot és a politikát is érinti a lányok könnyed mozgása az emberi kapcsolatok sűrűjében. Úgy mozognak ők, mint a nemes és nagy macskák a fák ágain. Szövevényes és érzelmileg mély szituációkat élnek meg, mégis ott van bennünk a szexualitásukon keresztül gyakorolt hatalom érzése.

A veled történtek után nem félsz, hogy bárki bosszút akarna állni, mert esetleg magára ismer a könyvedben?

A kritikusokon kívül nem félek senkitől, hiszen a regény egy teljesen más műfaj, tágabb kereteket biztosít egy író számára. A velem történteket nem lehet elfelejteni, de úgy sem élhetek, hogy örökké a négy évvel ezelőtti történéseken gondolkodjak. Túl kell lépni rajta, levonni a tanulságokat és új utakat keresni. A kimondhatatlan dolgokat ezért tettem át fikciós környezetbe.

Hogy kerül a könyv egyik középpontjába egy Louis Vuitton táska? Miért pont az?

Azért, mert a Louis Vuitton táska egy luxus szimbólum. A tárgyiasult vágyak non plus ultrája. Szinte elérhetetlenül drága, csak a leggazdagabbak és a legönfeledtebben fogyasztók engedhetik meg maguknak.

A három főszereplő közül valamelyikük hasonlít rád?

Nem hasonlítanak a VIP lányok rám (Vica, Ildikó, Piroska). Mindegyikőjük eltérő karakter. Önálló, öntudatos és nagyon vonzó nők. Tudatosak, rámenősek és nagyon jól eligazodnak a világban. Na, ez rám nem jellemző (mosolyog).

Címkék: pest szex

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend