2011.06.09.@ 12.06

A kertész kutyája a Vígben!

A kertész kutyája egy furcsa, olykor a saját életét is művészetté alakító író friss, remek humorú és meglepően modern műve. A Vígszínház színpadán Ács János rendezésében láthatják az érdeklődők.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Lope de Vega leghíresebb, legtöbbet játszott komédiája mai kifejezéssel élve egy szexuális zaklatás története. Nemcsak azért izgalmas, mert a szerző a világirodalomban elsőként nyúl ehhez a frivol témához, hanem azért is, mert a zaklatást egy nő, sőt: egy főrangú dáma kezdeményezi. Diana, a nápolyi Belflor grófság úrnője (Bajor Gizi egykori legendás szerepét a Vígszínház színpadán Eszenyi Enikő alakítja), ahogy tudomást szerez titkárának, Teodorónak szerelmi afférjáról, azonnal közbelép, és igyekszik megkaparintani magának a jóképű ifjút. Ám mire a titkár – régi szerelmét feledve – behódolna, már el is taszítja magától, akár a spanyol közmondásból ismert "kertész kutyája", aki épp csak megszaglássza a másik eb csontját; igazából nem kér belőle, viszont mást sem hagy enni. Féltékeny mindenre és mindenkire. Diana a saját érdekei szerint keveri össze a szálakat. Szerelmeket rombol szét, de nem eredendő gonoszságból – csupán azért, mert ő is magányos és szerelmes.

Lope de Vega tizenkét évesen vetette papírra az első darabját. Egyesek szerint 1500 drámát írt, mások 1800 színművet említenek. Akármi is az igazság, az elképesztő számokat olvasva szobatudósnak képzelhetnénk a spanyol szerzőt, Shakespeare kortársát, akit Cervantes egyenesen a példaképének tekintett. Pedig Lope de Vega korántsem vált remetévé – egy herceg titkáraként dolgozott, megjárta a börtönt és a Nagy Armada háborúit, botrányos szerelmi kalandokba keveredett, pappá szentelték, halálakor pedig kilencnapos temetésen gyászolta Madrid városa.

Az előadés időpontja: 2011. június 9. (csütörtök) 19:00

Bővebb infóért klikk ide!

Címkék: kertész kutyája vígben!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend