2011.08.12.@ 15.08

Látogass el a Design Hétre!

Látogass el a Design Hétre szeptember 30. és október 9. között Budapesten!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A Design Hét Budapest saját szervezésű, 2009-ben útjára indított Nyitott Stúdiók programja az elmúlt években a fesztivál kulcsfontosságú elemévé vált, a budapesti designfeszt gyakorlatilag elképzelhetetlen nélküle. A közönség és a designerek egymásra találása személyes és nemritkán életre szóló élményeken keresztül történik évről-évre, s a műhelylátogatások sokszor kifulladásig zajlanak, mindenki nagy-nagy örömére. 2011-ben újabb 14 design stúdió, műhely ajtajai tárulnak szélesre az érdeklődők előtt.

A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség személyes tapasztalatokon keresztül ismerkedjen meg a design szakma legkülönbözőbb területeivel, feltehesse kérdéseit az adott szakma képviselőjének, és megtapasztalhasson valamit abból a szakmai tudásból, amely egy tárgy, egy enteriőr vagy akár egy tér megszületéséhez szükséges. A műhelylátogatásokat nem csak a designerek személyisége teszi izgalmassá, de mindaz a tárgyi és spirituális összetevő, amely az olyannyira vonzó kreatív rendetlenség vagy éppen kreatív rend elengedhetetlen kelléke.

A Nyitott Stúdiók program idei palettája is sokszínű. A belsőépítészetet a nemzetközi hírnévnek örvendő Geppetto Belsőépítész Stúdió és a rendkívül széles, installációkat és bútorterveket is tartalmazó portfólióval büszkélkedő Tervhivatal, valamint a populárisabb műfajok területére is szívesen kiránduló willbedesign képviseli. A tárgytervezés világába a Designlubloy (Lublóy Zoltán) porcelántervező, valamint a Sipos Balázs fiatal üvegművész alapította HIGH M manufacture műhelyekben nyerhetünk bepillantást. A hazai grafikus szakmát a számtalan szakmai díjjal jutalmazott Stalker Stúdió képviseli; az animációs filmek szerelmesei számára pedig kihagyhatatlan a többszörös fesztivál díjas Studio Baestarts, ahol a sikeres Gyerekdalok és Mondókák új sorozata gyártásának munkálataival ismerkedhetnek a látogatók. A divatrajongók idén elsősorban a kiegészítők tervezésének és készítésének világába tehetnek kirándulást. Anna Zaboeva SIBERIA Shoe Shopjába ellátogatva a Pleasemachine cipők, a LAONI design stúdióban pedig exkluzív, kisszériás bőrtáskák és -kiegészítők készítésébe pillanthatnak bele, míg a Kata Szegedi szalonban az aktuális ruhakollekciók mellett Benus Dani cipői és férfiak számára tervezett ruhadarabjai várják őket; a kortárs ékszertervezést idén a Wanda stúdió képviseli. A 2011-es Nyitott Stúdiók program több frissen alapított designer csapat műhelyét is bemutatja, köztük a design szakma számos területén működő POS1T1ON design stúdiót, a FabLab közösségi műhelyt, ahol "bárki létrehozhat (szinte) bármit" és a Garden Studiot, amely filozófiája szerint egyszerre stúdió, játszótér, műhely, showroom és webshop.

A részletes programban való tájékozódáshoz ebben az évben is a harmincezer példányban, szeptember közepén megjelenő, kétnyelvű Design Hét Budapest programfüzet, valamint a www.designhet.hu honlap nyújt segítséget.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend