2012.01.11.@ 10.01

Így kápráztasd el a borszakértő pasidat!

A legújabb randipartnered egy menő borbárba hívott el, és szeretnéd elhitetni vele, hogy nem vagy teljesen tudatlan a témában? Játszd meg a borszakértőt!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Így kápráztasd el a borszakértő pasidat!

A borokról való informálódáskor egy négy részes „trükköt” vess be: nézz, szippants, kortyolj és összegezz!

Nézz!

A borkóstolás élvezetes része előtt figyeld meg az ital színét, elegendő fény és fehér háttér előtt, hiszen így látható a nedű valódi árnyalata. Sokan hiszik, hogy a sötétebb színű borok régebbi évjáratot képviselnek, de többnyire a fiatal borok a mélyebb és gazdagabb színűek. Egy világosabb árnyalat, narancssárgás ragyogással jelenti azt, hogy a bor régebbi évjáratú.

Szippants!

Az illattal ízelítőt kapsz az ízből is. Egy New York-i étterem vezetője szerint, ha a bor aromája nagyon „dohos”, már-már vízillatú, az azt jelzi, hogy „hibás” az ital. A jó minőségű bor illata inkább a gyümölcsök, virágok, fűszerek illatához fogható.

Kortyolj!

Kicsit kortyolj az italból, és jön a legnehezebb rész – ne nyeld le rögtön a kortyot, hanem add át magad az ízek harmóniájának, így az aroma jobban kibontakozik.

Összegezz!

Összegezd a tapasztalatokat, főleg ami az ízvilággal kapcsolatos: gyümölcsös, selymes, gazdag ízt érzel vagy ellenkezőleg; és azt is gondold át, mit hiányolsz az ízből, ez is közelebb visz a kedvenc borod megleléséhez.

Száraz, félszáraz, netán édes?

A boroknál ez fontos kérdés. Az édes, és a száraz bort is az erjedés után visszamaradt cukor mennyisége alapján határozzák meg, de más tényezők (savasság, tanninok, alkoholtartalom) is befolyásolják, hogy édesnek vagy száraznak érezzük a bort. De főként a cukor visszamaradt mennyisége a mérvadó. Édes bornál a literenként cukortartalom 45 g, a száraz bor pedig 4 g-nál kevesebb cukrot rejt magában. A lényeg, hogy a száraz a legsavanykásabb, az édes pedig nyilvánvalóan a legédesebb!

Címkék: bőr pasi randi vacsora

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend