Tíz perc kavarás: Fehér nyuszi saláta
Amikor azt mondjuk: „saláta”, az emberek nagy része egy zöld levelekből álló cuccra gondol, ami a köret köretének a köreteként fogyasztható. Vagy egy olyan lány képe ugrik be, aki valami rémes fogyókúrát követ.

Oszd meg a cikket

Mondanom sem kell, mennyire nem értek egyet ezzel a kispolgári antisalátizmussal: számomra egy színes, illatos sali felér egy főétkezéssel! Az itt bemutatott saláta az egyik legnagyobb kedvencem, mert ellentmond minden törvénynek, amit a salátákról megalkottak a gyűlölők: egyrészt nincs benne zöldség, laktató és fogyasztható előételként, főételként, de akár – és itt jön a meglepetés – desszertként is. Emellett gyönyörű is: olyan puha és fehér, mint egy húsvéti nyuszi. Én olyankor készítem, ha nincs kedvem cécózni a főzéssel, és van egy friss magos zsemlém, ami szinte kiált valami finomságért. A receptet a kedvenc szakácskönyvem egyik étele ihlette. A The Mooswood Cookbook egy klasszikus amerikai recepteskönyv, amelyet a szerző kézírásával adtak ki, és az ő cuki rajzai díszítik. Igazi kincs a konyhában!
Hozzávalók:
2 doboz (2X250 gramm) ízesítetlen tofu (ha nincs kéznél, használhatsz túrót is, ez esetben 2 csészével)
1 nagy marék aranymazsola, vagy ha mazsigyűlölő vagy, aszalt áfonya
2 marék dió
1-2 evőkanál mák
2 finom alma
1 marék szőlő (ha nincs, az se baj)
1 löttyintsényi olívaolaj
Legyen kéznél:
Egy éles kés
Egy salátás tál
Hajrá!
- Fogd a kezedbe a tofu kockát, és morzsold apró darabokra, egészen addig, míg egészen túrószerű lesz.
- Az almákat darabolt falatnyi kockákra, és add a tofuhoz.
- Egy mozsárban vagy a kezecskéddel törd durvára a diót, és zutty a salátába.
- Most jöhet a mazsola/áfonya.
- …és végül a mák.
- Ijeszd meg egy kis olívaolajjal.
- A kezeiddel emelgetve és kavargászva állítsd össze a salátát úgy, hogy mindenhol egyforma arányban legyenek ott az összetevők. És már kész is vagyunk!
Extra tipp: Attól függően, hogy sós vagy édes ételként fogyasztanád hozzáadhatsz egy csipet tengeri sót és frissen őrölt feketeborsot, vagy egy kanál mézet/juharszirupot.
Kapcsolódó cikkek




Szólj hozzá
Még több weekend