Tíz perc kavarás: 3 gyors finomság
Te is unod már, hogy minden szülinapra, névnapra és más sátoros ünnepekre olyan nehezen találsz ajándékot? Ahelyett, hogy egy századik plüssállattal, vagy kölnivel állítanál be a legjobb barátnődhöz, serénykedj egy kicsit a konyhában. Ha megkóstolja ezeket a csodás szószokat és krémeket, új fejezet kezdődik majd a barátságotokban…

Oszd meg a cikket

Te leszel ugyanis a legkreatívabb, legcukibb barát! Ki más kotyvasztana guacamolét – amelyhez vehetsz út közben egy zacskó tortilla chipset is? És ki alkotná meg a világ legfinomabb csatniját, ami szendvicsben, vagy épp a pár hete bemutatott indiai zöldséges szamószával is lenyűgöző? És akkor az édes kísértésről, a vaníliás narancslekvárról – amely mostantól mindannyitok kedvenc reggelije lesz – még nem is beszéltünk…
Guacamole
Hozzávalók:
4 szem puha avokádó
2 szem közepes paradicsom
1 citrom
1 gerezd fokhagyma
½ fej hagyma
Só, bors, szárított csili
- Vágd félbe az avokádókat, és a belsejüket kanalazd egy csinos kis tálba, majd nyomkodd szét villával, hogy pépes állagú legyen.
- A paradicsomot és a hagymát vágd aprócska darabokra, és zutty bele a zöld pasztába!
- Facsard rá a citrom levét, és ha van fokhagymanyomód, préseld rá a gerezdet. Ha nincs, akkor se pánikolj, vágd icipici darabokra, és dobd bele.
- Hintsd meg sóval-borssal és egy kis csilivel, majd kutyuld össze, és kóstold meg, hogy kell–e még fűszerezni. Kész is vagyunk! A guacamole csak frissen az igazi, úgyhogy tálald azon nyomban.
Paradicsom csatni
Hozzávalók:
1 fej hagyma
Olívaolaj
5-6 nagy szem paradicsom
½ csésze cukor (a nádcukor a legjobb!)
1 dobókockányi friss gyömbér, vagy egy teáskanál gyömbérpor
1 csipetnyi szárított csili
3-4 evőkanál balzsamecet
- Vágd apró darabokra a hagymát, és pirítsd kis lábosban, olívaolajon addig, míg illatozni nem kezd.
- Közben kockázd fel a paradicsomot kis falatnyi darabokra, és ha már nagyon sistereg a hagyma, öntsd a lábosba.
- Anélkül, hogy összekevernéd, zuttyantsd rá a cukrot, és hagyd, hogy karamellizálódni kezdjen (de azért ne égesd oda).
- Keverd meg a csatnit, és reszeld rá a friss gyömbért (vagy szórd rá a gyömbérport), majd kínáld meg egy kis csilivel.
- Mérj a keverékbe 3-4 evőkanál balzsamecetet, keverd meg, és tedd takaréklángra.
- Időnként megkeverve addig főzd, amíg lekvársűrűségű lesz. Ha túl híg, vedd magasabbra a lángot, ha túl sűrű, adhatsz hozzá néhány evőkanál fizet. Ennyi!
- Ha ajándéknak szánod, vagy szeretnéd elrakni későbbre, forrón öntsd tiszta dunsztosüvegbe, és nyomd rá a fedőt erősen. A vákum „beszívja” majd az üveg tetejét, és sokkal tovább friss marad a csatnid.
Vaníliás narancslekvár
Hozzávalók:
3-4 szem narancs
½ kiló cukor
1 rúd valódi vanília
- A narancsokat mosd meg, vágd félbe, és magozd ki, majd karikázd fel őket vékonyan, és minden kört szelj 8 kis körcikkre.
- Dobd őket nagy tűzön forrósodó láboskába, és amikor már sisteregi kezd, öntsd rá a cukrot.
- Egy percre hagyd, hogy a cukros narancs finom karamell-ízbe öltözzön, majd kevergesd meg és vedd takaréklángra a tüzet.
- Vágj egy hosszanti csíkot a vaníliarúdba, és dobd a lekvárba. Takard le a lábost egy fedővel, és 30-40 percen át rotyogtasd, időnként megkeverve.
- Óvatosan kóstold meg, hogy megpuhult–e a narancs héja – ha nem, adj neki még 5-10 percet.
- Még forrón öntsd tiszta befőttesüvegbe, és zárd le szorosan: így a vákuum sokáig frissen tartja majd.
Kapcsolódó cikkek



Szólj hozzá
Még több weekend