2012.05.17.@ 04.05

Írj te is sikerkönyvet!

A Szerdán habcsók egy igazi csajos könyv: egy fiatal pr-es és gasztroblogger lányról, Békési Eszterről szól, aki óriási dologra szánja el magát, 10 év együttlét és 7 év házasság után elválik férjétől és visszaköltözik a szüleihez. Az írónőt, a Nők lapja szerkesztőjét, Papp Diánát faggattuk ki, hogy lehet sikeres regényt írni.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Írj te is sikerkönyvet!

Mióta dolgoztál a könyvön?
Szinte pontosan kilenc hónap alatt született meg a Szerdán habcsók, tavaly nyáron fogtam hozzá az íráshoz. Az alapötlet sem sokkal korábbi.

Hogyan vágtál neki a könyvnek?
Először is ki kell találni a történet ívét, azaz azt, hogy honnan indul és hogyan, hova érkezik a végére. Aztán megírni a karaktereket, kiegészítő cselekményeket, végül rá kell tenni arra a vázra, amit az ív meghatároz. Elég sokat járt a könyvön az agyam, a telefonomba jegyzeteltem, ha hallottam egy jó mondatot, ha eszembe jutott egy gondolat, ami passzol a regénybe. Nem minden nap tudtam írni, fontosnak tartottam, hogy ne érezzem azt, hogy a házi feladatot minden nap meg kell csinálni, mert ha nem lett volna hangulatom az íráshoz, valószínűleg meglátszott volna a szövegen.

Mit tanácsolsz azoknak, akik szintén könyvet szeretnének írni? Hogyan kezdjenek bele?
Fontos, hogy már az elején legyen elképzelésük a végéről, a fontosabb „állomásokról”, mert megfelelő szerkezet nélkül könnyű eltévedni. Kitartást is igényel az írás, hiszen hosszú hónapokat kell tölteni vele, és adódhatnak mélypontok, „meddő” szakaszok is.

Te milyen nehézségekkel találtad szemben magad?
Szerencsém volt, mert nem kellett házalnom a kézirattal, mivel a XXI. Század Könyvkiadó felkérésére kezdtem bele a regénybe. Persze, volt, hogy elakadtam, de szerencsére azt sosem éreztem, hogy nem csinálom meg, vagy feladom. Egy idő után szinte maguktól történtek az események, a hőseim önálló életre keltek, és kézenfekvővé vált, hogy milyen helyzetben mit csinálnak.

Hogyan képzeled, szeretnél még további regényeket írni? Írónő vagy újságszerkesztő szeretnél lenni a későbbiekben?
Igen, élveztem az írást, szívesen folytatnám, persze ehhez jól jön a biztatás az olvasóktól. Remélem, tíz év múlva lapkészítő és író is lehetek. Nem szeretnék választani, hiszen nagyon szeretem a munkámat a Nők Lapjánál, és a könyvírást is nagyon élvezem.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend