Tíz perc kavarás: quiche a Született feleségekből

Most, hogy Bree Van de Kamp és a Lila akác köz többi lakója örökre búcsút intettek, ideje nekünk gondoskodni róla, hogy a Született feleségek vörös konyhatündére bevonuljon a halhatatlan szakácsnők képzeletbeli csarnokába. Bree ugyanis – még ha nem is valódi személy – legalább olyan fontos gasztro-történelmi személyiség, mint Julia Child.

2012.05.22. 12:05
Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tíz perc kavarás: quiche a Született feleségekből

Számomra Bree kreációi a konyhában legalább olyan izgalmasak voltak, mint az, hogy épp milyen szennyes kis titkot rejteget. Emlékszem a citromos meringue tortára, az ananászos fejjel-lefelé tortára, a csodálatos ajándékba adott muffinokra („A kosárkára szükségem lesz.”), és – az én személyes kedvencemre – a mini quiche-re is. Éppen ezért, amikor a napokban a sorozat utolsó, két órás maratoni epizódját élveztük a barátaimmal, kizárólag Bree-féle csodákból készítettünk büféasztalt… ahol a legnagyobb sikert ezek az egyszerre ropogós és krémes finomságok aratták!

 

Hozzávalók (12 darabhoz)

3 csésze liszt

Pár csepp ecet

½ csésze olaj

2 dl főzőtejszín, vagy növényi főzőkrém

2 nagy krumpli

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

10 dkg a kedvenc felvágottadból – szalámi, kolbász, sonka, vagy természetesen ha te is vega vagy, mint én (we rock!), akkor gabonakolbász

1 doboz tejföl, vagy tofukrém

Egy szál zöldhagyma, vagy petrezselyem

Só, bors

Friss, vagy őrölt rozmaring

Legyen kéznél:

Egy keverőtál

Egy sodrófa vagy üres borosüveg

Egy levesescsésze, vagy müzlistál (ezzel vágjuk majd ki a köröket a tésztából)

Muffintálca

Sajtreszelő

Mindeközben Bree konyhájában…

 

 1. Bree lisztet hint egy keverőtálba, és könnyedén belecsurgatja az olajat. Finom ujjacskáival morzsára gyúrja a tésztát, majd szinte cseppenként vizet adagol hozzá, míg gyúrható és alakítható lesz – mint mindenki Bree keze alatt.
 2. Belisztezi az asztalt, és kiteríti a tésztát. Határozott mozdulattal előkapja a sodrófát, mintha csak kedvenc pisztolyával készülne lecsapni, és kíméletlen precizitással 3 milliméter vékonyra nyújtja a tésztát. Előkapja a mini quiche kiszúró formáját – amilyen nekünk nincs, ezért használjuk a csészét -, és 12 tökéletes kört vág ki.
 3. Bree 190 fokra melegíti elő a sütőjét, közben pedig felaprítja a hagymát és a fokhagymát – anélkül, hogy egyetlen könnyet is ejtene. Éles késsel szeletekre vágja a kolbászt – retteg, aki szemtanúja a mészárlásnak.
 4. Olívaolajat hevít kedvenc serpenyőjében, amelyet még Svájcban vásárolt neki Orson, és megpirítja a fokhagymát és hagymát. Sót és borsot hint rá, majd rozmaringgal szórja meg a piruló hagymácskákat, elegánsan, mintha csak parfümöt hintene magára. Egy kiskanálnyi éppen megteszi.
 5. A reszelő nagylukú oldalán a krumplikat heves mozdulatokkal beleaprítja a sistergő serpenyőbe (de a mosolya meg se rezzen), és folyamatos kevergetés közben pirítja mindezt, míg a krumpli puhulni nem kezd – Bree bárkit és bármit képes megpuhítani.
 6. Gálánsan önti a tejszínt a sercegő zöldségekre – épp úgy, ahogy alkoholista korában a Chardonnay-t a kristálypohárba -, majd finomabbra veszi a tűz erejét, és időnként kevergetve hagyja, hogy a quiche tölteléke könnyű krémmé álljon össze. Ha ez megvan, lehúzza a tűzről, és boldogan konstatálja, hogy még mindig ő a legjobb szakács a Lila akác közben.
 7. A makulátlanul csillogó, híres neves muffin sütőtál angyalkórus kíséretében előkerül a szekrényből. (Legjobb, ha szilikon formát használsz. Ha fém muffinsütőd van, alaposan olajozd meg.) A tésztakorongokat egyenként a nyílásokra helyezi, és a közepüket finoman a mélyedések aljára nyomja, majd elegánsan elrendezi a kilógó tésztafodrokat – mintha a nőegylet gyűlésére készített virágcsokrot egyengetné.
 8. Minden tésztakosárkát megpakol töltelékkel – de ügyel rá, hogy egyenlő jusson mindenkinek, hiszen Bree elve: „Szeresd szomszédod, ahogy önmagad szereted.” Mind kap egy-két szelet kolbászkát is, mert így mégiscsak csinosabbak.
 9. Most Bree titkos trükkje következik: a tejfölbe belereszel egy gerezd fokhagymát, és – mintha csak mérget csepegtetne bele – egy kevéske ecettel is megkínálja. Alaposan összekevri, és minden mini quiche-t megtisztel egy kis kanál hófehér krémmel… ennél már csak Bree csilligó fogsora fehérebb.
 10. Bree tudja, hogy a jó háziasszony egyszerre főz és tartja kristálytisztán a konyhát, ezért amíg a quiche a sütőben élvezi a kánikulát 27 percen át, ő elmosogat, és felteszi a kedvenc cédéjét: a karácsonyi válogatást, amelyet fia, Andrew készített neki. Igaz, épp nyár közepe van, de ez Bree-t cseppet sem érdekli: száncsengős hangulatban van, és kész.
 11. Büszke mosollyal emeli ki a sütőből a takaros kis tortácskákat. Néhány percig hűlnek, majd egy rácsra pakolja őket, és a kertjében szedett, apróra vágott zöld hagymával és petrezselyemmel ékesíti a remekművet. Végül egy rendkívül elegáns tálra tessékeli a mini quiche-eket, és tálaláskor így szól az ámuló-bámuló vendégsereghez: „Ugyan, semmiség volt.”

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend