2012.07.03.@ 11.07

10 perc kavarás: házi mentaszörp

„Nagyon jól hűsít és jól elveszi a tomboló édesség utáni folyamatos és szukcessziv éhségemet” – írta mesés mentaszörp receptjében Tomi barátom mamája, és mi tagadás szívemből szólt.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 perc kavarás: házi mentaszörp

A könyvbemutatóm kapcsán Magyarországon töltött idő során Éva bodza- és mentaszörpjei jelentették számomra a hazalátogatás fénypontjait. Tomi anyukája Alsónémedin lakik, ami nekem (városi gyerekként) valóságos mesefalunak számít.

Lehet bokáig sárbamerülve baktatni a kutyusokkal a mezőkön, nagyokat aludni jóbarátom egykori gyerekszobájában, és (ami a legjobb) bele lehet kóstolni a házi lekvárokba, szörpökbe és szószokba. Az idei nyár „új terméke” Tomi-mama konyhájában a fergeteges mentaszörp volt, amelyet Tel-Avivba érve nem haboztam azon nyomban elkészíteni. Íme az én változatom!

Ezt szerezd be:

1 citrom

1 lime

1/2 kiló cukor (használhatsz nyírfacukrot, vagy fruktózt is)

2 marék friss mentalevél

Legyen kéznél:

2 nagy lábos

1 kis lyukú konyhai szűrő

Csinos csatos üvegek

1. Forralj fel két liter vizet egy citrom lereszelt héjával, és fél kiló cukorral.

2. Ha már nagyjából kihűlt, dobj bele két marék összetépkedett, friss mentalevelet, facsard rá egy lime és egy citrom levét, majd tedd be a hűtőbe legalább 24 órára.

3. Kapj elő egy lábost, tegyél rá egy konyhai szitát, és öntsd át rajta a szörpikét, majd a frissítő szirupot egy tölcsér segítségével tessékeld a csinos csatos üvegekbe.

4. A házi mentaszörpödet 1 rész szörp, 4 rész víz arányban hígíthatod – én szódával, vagy bubis ásványvizzel szeretem legjobban. Így, tartósítószer nélkül is eláll egy hétig… de nem fog addig megmaradni ebben a rekkenő hőségben, az tuti.

Cosmo-tipp: használhatod szirupként házi Mojito készítésekor, sőt, cukor helyett a teádba is csepegtethetsz belőle!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend