10 perc kavarás: mogyoróvajas müzliszelet
Találós kérdés: tudod miben hasonlít egymásra a müzliszelet, a gyümölcsnektár és a salátaöntet? Elárulom: mindhárommal kapcsolatban az egészséges étkezésre asszociálunk, pedig általában tele vannak felesleges adalékanyagokkal, tartósítószerekkel és cukorral!

Oszd meg a cikket

Amelyik müzliszelet pedig bio cuccokból van összerakva, vagy épp cukormentes, az általában kétszer-háromszor annyiba kerül, mint az egészségtelen rokonai. Hol itt az igazság? A válasz: a konyhádban. Ha ugyanis rászánod magad, secperc alatt olyan finom és egészséges ropogtatnivalót dobhatsz össze, hogy soha többé nem fogsz ráfanyalodni a bolti változatra!
Hozzávalók (8 szelethez):
4 evőkanál mogyoróvaj (nem a krémes, hanem a ropogós fajtából)
4 evőkanál méz, agave, vagy juharszirup
100 gramm zabpehely
50 gramm aranymazsola, vagy aszalt áfonya
1 evőkanál teljeskiőrlésű liszt
Legyen kéznél:
Egy kisebb lábos
Egy kisebb tepsi (kb. 23X15-ös méretű)
Sütőpapír
Egy jól záródó doboz a tároláshoz
Éles kés
Müzlire fel!
-
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
-
A mogyoróvajat és a szirupot kanalazd a lábosba, és kis lángon melegítsd, amíg szépen összeolvadnak – ez nagyjából három perces procedúra lesz.
-
Ha ezzel megvagy, szórd a zabpelyhet és a lisztet az aranyló szirupba, és keverd meg újra – ugye milyen mesésen illatozik?
-
Béleld ki a sütőtáladat a papírral, és öntsd bele a masszát, majd told be a forró sütőbe 15 percre, és gyönyörködj a művedben a sütő ablakán át.
-
Ha megsült, kapd ki a sütőből, és egy éles késsel jelöld meg a vonalakat, amelyek mentén szeletekre, vagy kockákra vágod majd. Csak óvatosan, nem kell a tepsi aljáig hatolnod a késeddel, nem vagy te Hasfelmetsző Jack… vagy müzlifelmetsző Jane.
-
Amint kihűlt, kiemelheted a tepsiből a sütőpapír kilógó füleinél fogva. Most fejezd be a szeletekre vagdosást – de akár megpróbálhatod törni is őket a vonalak mentén.
-
Hermetikusan zárodó dobozban akár két hétig is ropogósak és frissek maradnak – de tuti nem tart majd olyan sokáig. Reggeli kávé mellé, egy kis snacknek meló közben, vagy akár vacsi után, desszertként is csudálatos fogás.
Cosmo-tipp: Ha számodra nem élet az élet, és nem étel az étel csoki nélkül, olvassz meg egy tábla csokit, és cikkcakk-vonalban csepegtesd a hüldögélő müzliszeletekre amikor még a tepsiben pihennek.
Kapcsolódó cikkek


