10 perc kavarás: A Sok Kicsi Sokra Megy Rizottó
Mindannyiunkkal előfordul, hogy – amolyan Bridget Jones módra – semmi sincs a hűtőnkben, csupán néhány kókadozó zöldség, amelyek félig a frigó falára fagyva várják a halált. Ezzel a minimum idő-, energia- és hozzávaló-befektetéssel készülő rizottóval viszont megmentheted őket szomorú végzetüktől, magadat pedig attól, hogy (ismét) egy zacskó kekszet nevezz ki vacsorának!

Oszd meg a cikket

A hozzávalók között felsorolt zöldséglistát éppen ezért nem kell szentírásnak venned: amid van, abból dolgozol. Ha pedig mindenáron ragaszkodsz ahhoz a konzervatív állásponthoz, hogy az embernek vásárolnia kell főzés előtt, esetleg tényleg semmi nincs a hűtődben, csak néhány tasak ketcup, amiket a pizzák mellé szoktak küldeni, egyszerűen tankolj fel a kedvenc zöldégeidből. Gyakorlatilag bármit helyettesíthetsz bármilyen, az eredeti hozzávalóhoz hasonlatos alapanyaggal – néhány variációt én is felsorolok majd.
Hozzávalók – 2 személyre (de úgy is megeszed egyedül, ezt mindketten tudjuk)
1 csésze rizs (a rizotto rizs az igazi, de bármilyen megteszi, whatever)
2 evőkanál lenmag (vagy szezámmag, tökmag, tört mandula, fenyőmag, eetleg sós mogyoró…)
1 evőkanál petrezselyem (vagy bazsalikom, oreganó… tulajdonképpen bármilyen zöldfűszer megteszi)
1 kis fej hagyma felaprítva (vagy egy csokor újhagyma, póréhagyma, de legrosszabb esetben egy negyed káposzta is jó lesz)
2-3 gerezd fokhagyma (vagy amennyit találsz)
3-4 szem gomba, vékonyka szeletekre vágva (de cukkínit, hámozott padlizsánt, brokkolit, karfiolt, sőt, sárgarépát is használhatsz)
½ csésze zöldborsó – fagyasztott, vagy konzerv (ha zöldbab lapul a mélyhűtődben, vagy a lencsekonzerv árválkodik a konyhaszekrényben, az is szuper)
1/2 pohár fehérbor (ha csak vörös van, az se baj, sőt, akár sörrel is készítheted. Ha semmi piád nincs, a víz is megteszi.)
1-2 paradicsom apró kockákra vágva (még afelett is szemet hunyok, ha most elhasználod a pizza mellé kapott ketchupokat)
1 nagy marék salátalevél (az irodából hazacipelt ruccolasaláta maradéka, a zellerszárról a hűtő aljára hullott zellerlevélkék, esetleg a mélyhűtőben kuksoló fagyasztott spenótgolyók közül egy-kettő… persze kiolvasztva, hé!)
2-3 kanál tzaziki – azaz joghurtba, vagy szójatejszínbe reszelt uborka és fokhagyma pár csepp citromlével, sóval-borsssal, olívaolajjal (vagy szimplán csak joghurt sóval és borssal, egy kanál majonézzel vagy mustárral kikeverve… de itt is bevetheted a titkos ketchup készletedet.)
Só és bors
Kristóf rukkolát, lencsét és hagymát is talált a frigó oldalára tapadva – nyami!
Kezdődjék a kavarás!
1. A rizst tedd fel főni kétszeres mennyiségű vízben. Tedd rá a fedőt, és időnként pillants rá, hogy mizu vele. Ha elfőne a víz, pótold, ha túl sok, vedd le e fedőt, és úgy főzd tovább. Vigyázz, hogy ne legyen túl száraz – a rizottónak jó, ha egy kicsit szottyos. Közben pedig…
2. Kapj elő egy serpenyőt, és egy kis olajon pirítsd meg a hagymát, a fokhagymát és gombát, és kis lángon kavargasd addig, míg aranybarnára nem sülnek.
3. Ekkor add hozzá a zöldborsót és a kockára vágott paradicsomot, sózd, borsozd, majd ha már sistereg, és nagyon oda akar ragadni a serpenyőhöz, öntsd fel a fehérborral. Vedd a lángot egész kicsire, és bugyborékoltasd addig, míg sűrű raguvá nem válik, de azért nem szárad ki alóla az összes szaft.
Érzed, micsoda illatok szállnak a serpenyő felől?
4. Közben biztosan megfőtt a rizs – sózd, borsozd, dobd rá a zöldfűszereket és a magvakat, majd alaposan kavargasd meg.
5. Ragadj magadhoz egy nagyjából félgömb formájú csészét, pakold meg rizzsel, és borítsd szájával lefelé egy nagy lapostányér közepére, majd emeld ki a csészét. A rizsbuckát pakold körbe a zöldségraguval, a tetejére pedig halmozd fel a zöld leveleket, és koronázd meg a tzazikivel. Készen is vagy! Gondoltad volna, hogy ilyen gyönyörű (és finom) is lehet az a sok feleslegesnek látszó izé a konyhádban?
Kapcsolódó cikkek



Szólj hozzá
Még több weekend