Senki sem akar egy fakó, száraz, idejétmúlt karácsonyfát az ünnepi szezonra, karácsonyra meg főleg nem!  🎄 Ha tehát idén nem műfenyőt, hanem igazi fenyőfát vásároltál, érdemes betartanod a következő pár szabályt — ezekkel ugyanis megelőzheted, hogy újévre az összes tűlevél lehulljon a fádról. Következzen most az a 4 ok, ami tutira megrövidíti a karácsonyfád életét, végső soron pedig teljesen tönkre is fogja tenni azt!

1. Túl közel van a karácsonyfa a radiátorhoz

A meleg nem tesz jót semmilyen élő növénynek, így a karácsonyfának sem. Ha cserepes fenyőt választottál, akkor minden erejét ki szogja szívni a meleg, ha pedig kivágott fád van, pillanatok alatt el fog szárazni az összes levele. Ha ezt el akarod kerülni és nem tudod a lakásban máshová tenni, érdemes lecsavarnod a radiátort, hogy a fenyő mellett legalább ne menjen a fűtés.

2. Nem öntözöd a fádat

Akárcsak a virágokat, a karácsonyfát is locsolni kell! A cserepes növényeket értelemszerűen rendszeresen kell locsolni, de ez a kivágott fára is igaz. A legokosabb, ha a fenyőt már egy cseréptartó edényre rakod rá, így abba csak bele kell önteneted a vizet, amiből aztán táplálkozni tud a fa. Ha az öntözést kihagyod, két hétig marad szép a fád vagy még annyi ideig sem! Rajtad áll...

Shutterstock
Shutterstock

3. Drasztikusan változik a páratartalom az otthonodban

Kilevegőzteted az otthonodat és kitárod az ablakokat a friss levegőért, utána pedig jól rákapcsolsz a fűtésre? A változó időjárás még az emberi szervezetet is megviseli, a növények pedig sokkal érzékenyebbek. Törekedj rá, hogy nagyjából ugyanaz a hőmérséklet legyen az otthonodban, ne csinálj feleslegesen párát. Ha pedig cserepes a fenőd, 10-12 naponként vidd ki az erkélyre vagy az udvarra azért, hogy tudjon egy kicsit akklimatizálódni a természetes közegében!

4. Túl korán bevitted a fádat a lakásba

Külföldön sokan már decemberben elején, sőt, vannak, akik már november végén felállítják a karácsonyfájukat, de ne felejtsd el, hogy ezek a legtöbbször műfenyők. Ha igazi fenyőfád van, ne vidd be a lakásba karácsony előtt több nappal, mert annál kevésbé lesz az szép karácsonyra. Általános igazság, hogy a kivágott fenyők akkor lesznek a legszebb karácsonyfák, ha még aznap feldíszítjük őket, mikor bevisszük a lakásba. A legjobb megoldás ebben az esetben az, ha a hagyományok szerint, december 24-én díszíted fel a fát! 

Via