A karácsony több mint 160 országban az év egyik legfontosabb ünnepe. Varázslatos időszak ez, emberek milliárdjainak a kedvenc időszaka, azonban vannak térségek, ahol nem decemberben, sőt egyes helyeken egáyltalán nem is ünneplik a karácsonyt. 

Máskor ünneplik 

A karácsonyi hagyományok ugyanis országonként eltérhetnek, bizonyos régiókban más napokon ünnepelnek. Az ortodox keresztényeknél például január 7-én van karácsony. Ennek oka, hogy az ortodox egyház nem a Gergely, hanem a Julianus naptárat használja, ezért csúszik kvázi náluk a dátum. Az ünnepet számukra általában egyhónapos böjt előzi meg, amikor azonban megjelenik az első csillag az égbolton, véget ér a böjt is, a családok pedig leülnek elfogyasztani a szigorúan 12 fogásból álló vacsorát. Persze ma már nem mindenki tartja magát ehhez a hagyományhoz, szóval általában a fogások teljes tárháza lehet része a vacsorának, de a január 7-e azért fix dátum a számukra. Januárban egyébként a következő országok szoktak ünnepelni, náluk a január 7 munkaszüneti nap is: Fehéroroszország, Egyiptom, Etiópia, Grúzia, Kazahsztán, Macedónia, Moldova, Montenegró, Szerbia, Oroszország és Ukrajna. 

Egyáltalán nem ünneplik 

A helyzet az, hogy vannak olyan országok is, ahol egyáltalán nem ismerik el a karácsonyt, ezek jellemzően olyan területek, ahol nem a kereszténység az uralkodó vallás. Afganisztán, Algéria, Bhután, Észak-Korea, Líbia, Mauritánia, Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság, Szaúd-Arábia, Szomália, Tádzsikisztán, Tunézia, Türkmenisztán és Jemen - ezek azok az országok, ahol nincs karácsony. 

Ünneplik, de... 

Néhány más országban, úgy mint Azerbajdzsán, Bahrein, Kambodzsa, Kína, Comore-szigetek, Irán, Izrael, Japán, Kuvait, Laosz, Maldív-szigetek, Mongólia, Marokkó, Omán, Pakisztán, Katar, Thaiföld, Törökország, Üzbegisztán, az Egyesült Arab Emírségek és Vietnam megtartják a karácsonyt ugyan, de náluk nem munkaszüneti nap. Pakisztánban amúgy december 25-e munkaszüneti nap, de nem a karácsony, hanem Mohammad Ali Jinnah, Pakisztán alapítójának emléke miatt.