A karácsonyi szezon mindig kardinális kérdés a diéta szempontjából. Ilyenkor hajlamosak lehetünk a túlevésre, hiszen ki lenne képes ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Ha viszont idén azt tervezed, hogy visszaveszel a tempóból, akkor ez a diétás süti recept hatalmas segítségéredre lehet. 

Vegán mézeskalács 

Mézeskalács nélkül mondhatni nincs karácsony, viszont ez az apró finomság méretének dacára bőven tartalmaz kalóriákat. Szóval, ha te szeretnéd egy kicsit egészségesebb verzióban elkészíteni, akkor most megmutatjuk neked a finomított cukormentes vegán mézeskalács receptjét, ami tönkölylisztből készül. Tökéletes ünnepi finomságnak vagy akár ehető ajándéknak is. 

Hozzávalók 

  • 2 csésze (240 g) tönkölyliszt
  • ¼ csésze (55 g) vegán vaj 
  • ½ csésze (100 g) kókuszcukor
  • ¼ csésze (85 g) juharszirup 
  • ¼ csésze víz
  • 1 evőkanál őrölt chia vagy lenmag
  • 2-3 teáskanál őrölt fahéj ízlés szerint
  • 2-3 teáskanál őrölt gyömbér ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só

A cukormázhoz 

  • ½ csésze (65 g) kókuszvaj , lágyítva
  • 1-3 evőkanál növényi tej 

Elkészítés 

A süti hozzávalóit tedd egy nagyobb keverőtálba, majd alaposan keverd össze. Ha szükséges adj még hozzá lisztet vagy vizet, a lényeg, hogy a tészta legyen puha és rugalmas.

Ha a tészta összeállt, akkor egy légmentesen záródó edénybe tedd bele és rakd a hűtőbe úgy egy órára. Az egy óra leteltével első körben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, amíg melegszik, nyújtsd ki a tésztát. Enyhén lisztezett felületen dolgozz, úgy könnyebb lesz, nem fog letapadni.

A kinyújtott tészta kb. 8 mm vastagságú legyen, nyilván tűpontosan nem tudod lemérni, de látni fogod, amikor jó. Ezután kiszúró formával (hihetetlenül vidám formákat lehet ma már beszerezni, de egy sima pogácsa kiszúró is jó, ha nincs más) kezdd el a formákat kiszedni a tésztából. A kisszagatott formákat óvatosan helyezd el a egy sütőpapírral kibélelt tepsin, úgy hogy a formák között legyen egy kis hely. Ha ez is megvan, mehet a sütőbe, úgy 10 perce. Mindenképpen figyelgesd sütés közben, ha a sütik széle már enyhén aranybarna, akkor jó lesz. Miután kivetted, hagyd teljesen kihűlni. 

A díszítés 

Ha kihűltek a mézeskalácsok, akkor jöhet a díszítés. Ehhez először is készítsd el a cukormázat. Az összetevőket tedd egy tálba és addig keverd, amígy egy sűrű masszát nem kapsz. A masszát aztán habzsákba töltheted, abból egyszerűbb lesz kinyomni. Természetesen minden formát úgy díszíts fel, ahogy neked tetszik, itt tényleg csak a fantáziád szabhat határt bárminek. 

(via)