Ha te is azoknak a táborát erősíted, akik a halloweeni díszeket rögtön piros gömbökre és girlandra cserélik, és már november 1-jén végtelenítve hallgatják a Last Christmast, van egy jó hírünk! Tudományos kutatások bizonyítják ugyanis, hogy azok, akik korábban díszítik fel a karácsonyfájukat, sokkal-sokkal boldogabbak!

Varázslatos karácsonyi emlékeket idéz

Steve McKeown pszichoanalitikus jött rá, hogy a karácsonyi dekoráció izgalmat, izgatottságot vált ki az emberekből, ami lényegében felér egy neurológiai tüzijátékkal. Az ünnepi hangulat nosztalgiát idéz elő, az emberek pedig szeretnek kicsit kiszabadulni a stresszes hétköznapokból és ismét gyereknek érezni magukat.

A stressz és a szorongás világában az emberek szeretnek olyan dolgokra emlékezni, amelyek boldoggá teszik, vagy valaha tették őket és a karácsonyi díszítések pont ilyen emlékeket idéznek fel, mégpedig nagyon erőteljesen. 

– mondta McKeown, aki hozzátette, hogy az ünnepi dekoráció egyfajta út a kellemes emlékekhez, segít kapcsolódni a gyermeki énünkhöz.

Logikus, hogy ha valaki meghosszabbítja ezt az idilli állapotot, és előbb díszíti fel az otthonát és a karácsonyfáját, sokkal tovább érzi boldognak magát. Ráadásul a Journal of Environmental Psychology tanulmánya szerint a társas kapcsolatainkra is jó hatással van! Ugyanis azokat az embereket, akiknek az otthonát kívülről is fényfüzérek és egyéb karácsonyi dekoráció díszíti, sokkal barátságosabbnak és együttműködőbbnek ítélik meg.

Via