Fahéj, fahéj, fahéj. A fahéj bizony jöhet minden mennyiségben, pláne karácsonykor. Ha valami igazán finom téli finomságot keresel, akkor ez a fahéjas sütemény recept tutira levesz a lábadról. Máris mutatjuk, a hozzávalókat és persze az elkészítés módját. Garantáljuk, imádni fogod, mert ez a tökéletes karácsonyi süti.
Hozzávalók a tésztához:
- 200 g liszt (búzaliszt ajánlott)
- 100 gramm cukor
- 1 tojássárgája
- 60 g vaj (lágy)
- 60 gramm krémsajt
- Opcionális: némi vanília aroma/vanília kivonat
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 gramm olvasztott vaj
- 3 tk fahéj
- 50 gramm cukor
Elkészítés
- A lisztet és a cukrot egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat és a krémsajtot. Ezt követően az összes hozzávalót egy botmixer vagy egy robotgép segítségével sima tésztává gyúrjuk.
- Ezt követően nyújtsuk a tésztát téglalappá (kb. 20 x 30 cm), majd tegyük fóliába és mehet egy órára a hűtőbe.
- Eközben nekiállhatunk a tölteléknek: a fahéjat és a cukrot egy tálban keverjük össze, ha pedig ez megvan és letelt a tészta egyórás pihenője, akkor vegyük ki a hűtőből, helyezzük a munkalapra és kenjük meg az olvasztott vajjal. Ezután szórjuk meg a fahéjas-cukros keverékkel. Ezt követően a tésztalapot tekerjük fel, ismét csomagoljuk fóliába és mehet még egy órára a hűtőbe.
- Ha letelt az egy óra a sütőt melegítsük elő 160 fokra, a tepsit béleljük ki sűtőpapírral. A hűtőből kivett sütinek vágjuk kb 0,5 cm vastagságú szeletekre, majd mehetnek a sütőbe kb. 10 percre.
(via)