A Pennsylvaniai Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának kutatói szerették volna látni, hogy a zene tényleg képes-e csillapítani a szorongást.

A legmegnyugtatóbb dal

A vizsgálat során a gyógyszerek hatását hasonlították össze egy nyugtató daléval, mindkettőt arra használták, hogy egy orvosi beavatkozás előtt megnyugtassák a pácienseket.

Ez a dal a Marconi Union Weightless című dala volt. A kísérletben résztvevő betegek fele zajszűrős fejhallgatót kapott, és ezt a számot hallgatták, amíg a csoport másik fele benzodiazepin gyógyszert kapott az érzelmek és a szorongás csillapítására.

Az eredmények mindenkit megleptek, ugyanis a dalnak hasonló hatása volt, mint a gyógyszernek. Ezen kívül a dal mellett szól az is, hogy annak nincsenek esetleges mellékhatásai, mint a különféle piruláknak.

Adele nem volt megnyugtató

A csaknem 8 percig tartó dal 65 %-kal csökkentette a szorongást. A kísérletnél egyébként Coldplay és Adele dalokat is bevetettek, de ezek nem voltak annyira sikeresek.

A Weightless ugyanis 11 %-kal megnyugtatóbbnak bizonyult, mint a többi dal. Nem csoda, ezt a slágert kifejezetten azért írták, hogy csökkentse azoknak az embereknek a pulzusát és szorongását, akik valamilyen problémával küzdenek.

via