Milyen egy jó parfüm? Isteni az illata. Persze ez alap, de hogy kinek milyen a finom illat, szubjektív. Viszont, amiben mindenki egyetért: a jó parfüm tartós. Ennek érdekében szoktak az alkotók egy furcsa összetevőt alkalmazni.

A jó parfüm tartalmaz ámbrát

Az ámbra a parfümgyártás egyik fő alapanyaga, ugyanis segít elmélyíteni a parfüm vezető illatjegyeit, illetve tartóssá teszi a végeredményt, mivel megakadályozza az illatok felbomlását. Viszont nagyon ritka alapanyag, és épp ezért borzasztóan drága is, egy kilogramm több millió forintba kerül. Valószínűleg ezért nem kerül bele mindegyik termékbe, ami a piacon van, hiszen akkor borzasztóan sokba kerülne minden parfüm.

Mi is az az ámbra?

Az ámbra az ámbráscetek (ahogy a neve is mutatja) gyomrából származó szürkés fekete viaszos anyag. Úgy keletkezik, hogy amikor a bálna felöklendezi az ámbrát, az reakcióba lép a sós tengervízzel, majd megszilárdul és lerakódik a parton. 

Szóval mondjuk ki, az ámbra lényegében bálna hányás.

Oké, ez kicsit bizarrul hangzik, de hogy megnyugtassunk, semmilyen módon nem esik bántódásuk az állatoknak az ámbra begyűjtésekor, a folyamat teljesen etikus. Ezzel együtt már több alternatíva is létezik, szintetikus és természetes is, amikkel igyekeznek a parfümgyártó cégek ugyanazt a hatást elérni, kisebb-nagyobb sikerrel.

Via