Ha eddig azt hitted, hogy brutál adag csokira van szükséged ahhoz, hogy jobb kedved legyen egy nehéz nap után, akkor nagyot tévedtél! Ez a narancsos süti ugyanis legalább ugyanilyen hatást képes elérni, azzal a különbséggel, hogy egészségesebb, mivel tele van C - és más vitaminokkal, az íze pedig azonnal egy napfényes, mediterrán tájra repít. Ráadásul nagyon-nagyon gyorsan megvan!
Villámgyors narancsos süti
Hozzávalók
- 300 g kristálycukor
- 4 evőkanál finomra reszelt narancshéj, osztva
- 3/4 csésze sótlan vaj, szobahőmérsékletű
- 3 nagy tojás, szobahőmérsékletű
- 2 tk. sütőpor
- 1/2 tk. só
- 270 g liszt, osztva
- 1/2 csésze sima cukrozatlan joghurt
- 5 evőkanál friss narancslé, osztva
- 120 g porcukor
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Olajozz ki egy kenyérsütő formát, majd béleld ki sütőpapírral (az olaj miatt szuperül odatapad majd a papír a forma oldalához).
- Egy nagy tálban dörzsöld össze a kirstálycukrot 3 evőkanál reszelt narancshéjjal kézzel. Ne spórold meg ezt a lépést, mert így az illóolajok még jobban kijönnek a gyümölcsből, és még narancsosabb ízt kapsz. Add hozzá a vajat, majd mixerrel habosítsd ki. Vedd lejjebb a fokozatot és egyesével adagold hozzá a tojásokat, míg egynemű nem lesz.
- Mehet bele a só és a sütőpor, majd a liszt fele. Most jöhet a joghurt és 3 evőkanál narancslé, keverj rajta párat, végül szórd hozzá a maradék lisztet.
- Öntsd a tésztát a formába, és egy kanál segítségével egyengesd el. Süsd kb. 35-40 percig, amíg enyhén meg nem pirul, majd takard le alufóliával, és tedd vissza még kb. 20-35 percre, hogy alaposan átsüljön.
- Sütőpapír segítségével emeld ki a tortát a formából, és tedd át egy rácsra vagy tányérra. Hagyd teljesen kihűlni, legalább 2 órát.
- Amíg hül a süti, egy kis tálban a porcukrot keverd ki a maradék narancslével (2-3 részletben add hozzá), ha már sűrű mázat kapsz, mehet bele a maradék narancshéj is. Csorgasd a kihűlt süti tetejére úgy, hogy mindenhol alaposan ellepje és az oldalán is csorogjon. Jó étvágyat!